Wandelroutes

Wandelroutes exclusief op Trek 11

Wandelroutes WegWijs43

Enkele tientallen fraaie wandelroutes in alle hoeken van Nederland. Met routebeschrijving, praktische info en kaartje, full-colour opgemaakt. Voor een klein bedrag te downloaden.

Wandelroutes Slag om Arnhem

Vijf wandelroutes van Arthur van Essen in het teken van operatie Market-Garden in 1944.

Overige wandelroutes

Gemaakt door Wessel Zweers, oprichter van Trek 11.

Meer wandelroutes – dagwandelingen

Een prima vertrekpunt om zowel Nederland als je eigen wandelgrenzen te verkennen. De meeste NS-wandelroutes zijn tussen de 10 en 20 km lang. Ze zijn zonder uitzondering goed met het openbaar vervoer te bereiken.

Alle wandelroutes zijn aangegeven met wit-rode markeringen met een NS-logo op het witte deel. De routes zijn in één richting gemarkeerd. De routebeschrijvingen zijn gratis te downloaden via Wandelnet.

NS-wandelroutes zijn erg populair. Welke tocht je ook loopt, op zondagen zul je regelmatig andere wandelaars tegenkomen.

Naast enkele tientallen dagwandelingen zijn er ook een handjevol tweedaagse tochten. Deze weekendtochten zijn gebaseerd op dezelfde formule als de dagwandeling. Het hotel is al geselecteerd, maar je reserveert zelf je hotelkamer. Op de tweede dag krijg je een gratis lunchpakket mee.

» overzicht: www.wandelnet.nl/themas/ns-wandeltochten

Bijna 1000 wandel-, fiets- en kanoroutes in Nederland, uitgestippeld door vrijwilligers. Jarenlang bekend onder de naam On Track, in 2014 doorgestart als stichting.

» overzicht: www.mooisteroutes.nl

Groene Wissels zijn rondwandelingen van 10 tot ruim 20 km. Ze beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte.

» overzicht: www.wandelzoekpagina.nl/groene_wissels/lijst.php

Meer dan 300 gratis wandelroutes in Nederland, ingestuurd door wandelaars.

» overzicht: www.klikprintenwandel.nl

Particuliere verzameling wandelroutes in Zuid-Limburg, plus Ardennen en Eifel.

» overzicht: www.wandelgidszuidlimburg.com

Honderden wandelroutes van routemaker Rob Wolfs, met nadruk op onverharde paden.

» overzicht: www.wandelzoekpagina.nl/trage-tochten/lijst.php

Honderden wandelroutes, bewegwijzerd met de bekende zeskantige ANWB-bordjes.

» overzicht: www.anwb.nl/wandelen/wandelroutes/zoeken

Ruim 200 wandelroutes, merendeels met korte afstanden (5, hooguit 10 km). Bij het zoeken kun je filteren op Honden, Kinderen en Rolstoel.

Honderden wandelroutes, bewegwijzerd met de bekende zeskantige ANWB-bordjes.

» overzicht: www.natuurmonumenten.nl/routes

Zo’n 400 wandelroutes, waarvan bijna 100 in Drenthe, merendeels met korte afstanden (5, hooguit 10 km). Bij het zoeken kun je filteren op ‘Voor honden’ en ‘Voor minder validen’.

» overzicht: www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten.aspx (klik op Routes)

Meer wandelroutes – meerdaagse tochten

Wandelnet (www.wandelnet.nl) en het Nivon (www.nivon.nl) hebben in Nederland tientallen langeafstandwandelpaden (LAW’s) en streekpaden uitgezet. Er zijn in totaal 20 LAW’s en 18 Streekpaden. De bekendste is het Pieterpad, de langste het Nederlands Kustpad.

Alle LAW-paden zijn gemarkeerd met wit-rode tekens. De Nationale Streekpaden hebben geel-rode markeringen. Het is in principe mogelijk om zonder wandelgids aan de hand van deze markeringen te wandelen, maar de kans om verkeerd te lopen is dan een stuk groter.

Elke route heeft een of meer gidsen, met routebeschrijvingen in beide richtingen, topografische kaartjes 1:25.000 met ingetekende route, achtergronden over het landschap en praktische informatie over openbaar vervoer en overnachtingsadressen.

» overzicht: wandelnet.nl/themas/laws-streekpaden