Wandelroute Veluwe

Coldenhove is een uitgestrekt landgoed waarvan de geschiedenis teruggaat naar de 14e eeuw. Vroeger draaiden de papiermolens hier op volle toeren. Nu kun je er heerlijk wandelen door stille naald- en loofbossen die worden afgewisseld door golvende heidevelden: Loenermark en de Zilvense Heide. De herder vertoeft hier dagelijks met zijn kudde heideschapen én koeien. In het bos wemelt het van de wilde zwijnen. Toch moet je voor een ontmoeting met een zwijn geluk hebben. De route doorkruist zijn leefgebied, dus de sporen van dit oerbeest – zoals omgewroete aarde – zijn in elk geval te zien. Deze korte wandeling is geschikt voor jong en oud; neem de tijd om de schaapskudde te bekijken, bosbessen te plukken en om naar zwijnen te speuren.

Update januari 2021

Route nagelopen, routebeschrijving op 2 punten bijgewerkt, foto’s toegevoegd en gps-track gemaakt. Bijzonder: op het bospad bij punt 19 ijshaar gezien!

De verhalen achter deze wandelroute

Landgoed Coldenhove

De naam ‘Coldenhove’ is tegenwoordig vooral bekend van vakantiepark Landal GreenParks. Het uitgestrekte landgoed is veel ouder: al in 1300 lieten de heren van Gelre hier een jachtslot bouwen met de naam ‘Koldenhave’. Het slot lag op de plek waar nu een papierfabriek (Stork) staat. In 1700 kochten Koning Willem III en zijn vrouw Mary Stuart kasteel Koldenhave voor een bedrag van 17.000 Nederlandse guldens. Helaas brandde het kasteel een jaar later tot de grond toe af. Wat restte was heide, waar wat bomen gingen groeien en waar schapen stonden te grazen. Onderweg kom je het allemaal tegen.

Wild zwijn

De hekken en wildroosters rond het bungalowpark staan er niet voor niets. In de directe omgeving van het park houdt zich een grote groep wilde zwijnen op. Tegen de avond is de kans op een ontmoeting het grootst. Overdag voelen de dieren zich meestal niet veilig genoeg om op pad te gaan. Maar tegen de schemering krijgen ze honger en gaan ze op zoek naar voedsel. Dat doen ze door in de grond te wroeten om zo knollen en wortels op te sporen. Ze eten ook noten, insectenlarven en aas. Leuk en nuttig in het bos, maar beheerders van vakantieparken zijn minder blij met al dat gewroet op hun terrein. Nog een tip: als je een zwijn ziet, sta dan niet stil, maar loop gewoon door. Toegegeven, dat valt niet mee. Maar als je stilstaat en kijkt, dan zullen de zwijnen meteen op de vlucht slaan.

Bosbessen

Op de Loenermark en de Zilvense Heide groeien opvallend veel bosbessen. De rode bosbes, ook wel vossebes genoemd, bloeit twee keer per jaar: tegen het eind van de lente en in de herfst. De rode bessen smaken nogal wrang, maar ze zijn wel goed geschikt voor het maken van compote.

Schaapskudde

Iedere dag graast er een kudde schapen op de heidevelden van de Loenermark en de Zilvense Heide. De kudde bestaat uit Veluwse heideschapen. Dat is een groot en hoogbenig schaap met vrij grote oren en een lange staart. De rammen hebben vaak kleine, knopvormige horens, terwijl de ooien ongehoornd zijn. Sinds 2008 wordt de heide ook begraasd door een tiental heidekoeien. Dit ras lijkt sprekend op de zwart-witte Hollandse koe, maar is wat kleiner en goed bestand tegen regen en koude. De koeien houden de heide in stand en zijn daarom geliefd bij natuurbeheerders. Iedere avond keert de herder met zijn schapen, koeien en honden terug naar de schaapskooi bij Loenen. De kudde is eigendom van de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.

Papiermolens en fabrieken

Rond het jaar 1700 stonden er langs de Veluwse beken wel een paar honderd papiermolens. Bij het maken van papier was veel water en waterkracht nodig. Ook bij Eerbeek stonden een paar papiermolens. Het waterrad werd later vervangen door stoommachines en dieselgeneratoren, maar de papierfabrieken bleven altijd bestaan. Zo staat vlak bij Landal GreenParks nog steeds een papierfabriek van Stork. De bovenloop van de Coldenhovense Beek ligt zo diep omdat deze door mensenhanden is gegraven. Door de beek dieper te maken, kon er meer water doorheen stromen. Dat betekende dat de papiermolens harder konden draaien en dus meer papier konden produceren.

Kaartje en gps

Routebeschrijving

  1. Startpunt: bij trap naar receptiegebouw van Landal GreenParks.
  2. Met de rug naar de trap toe: ga LA naar de bushalte.
  3. Loop langs de halte en ga LA door een klaphekje het bos in.
  4. Na 25 m LA langs een houten slagboom.
  5. Alle zijpaden negeren en doorlopen tot aan een soort 5-sprong.
  6. Ga hier RD een heuveltje over.
  7. Direct voorbij het heuveltje LA.
  8. Ga bij de eerste 4-sprong (na 400 m) RD
  9. Bij de volgende 4-sprong (ruim 100 m verder) RA.
  10. Een asfaltfietspad oversteken en RD een heideheuveltje oplopen.
  11. Ga aan de andere zijde van de heuvel weer omlaag en loop door tot aan de bosrand.
  12. Ga op de 4-sprong RD en volg het smalle heidepad RD omhoog.
  13. Volg het pad over een heuveltje heen, bij een splitsing L aanhouden en doorlopen tot aan de bosrand.
  14. Ga daar LA een breed grindpad op.
  15. Neem na 100 m het eerste bospad RA.
  16. Ga aan het eind van het pad even LA en sla na 25 m weer RA.
  17. Bij een 4-sprong (na 400 m) RA.
  18. Aan het einde van het pad LA.
  19. Volg nu een breed bospad en neem – even goed tellen – het vierde pad LA (zijpad vlak voor een flauwe bocht naar rechts).
  20. Op een splitsing, aan de rand van de heide, RA.
  21. Op splitsing met bankje RD naar beneden.
  22. Vlak vóór de asfaltweg LA.
  23. Na 25 m weer LA en vervolgens de heide oversteken.
  24. Kruis een verharde weg en volg het brede grindpad RD.
  25. Blijf dit pad steeds volgen tot aan een groot, open heideveld.
  26. Loop bij het informatiebord (over een ijkbasis) RD omhoog een heuvel op.
  27. Passeer een bankje en ga op een splitsing bovenaan het heideveld RA.
  28. Neem na circa 150 m een smal pad naar R.
  29. Steek het heideveld over.
  30. Een fietspad kruisen en RD het bos inlopen.
  31. Bij een splitsing LA.
  32. Op een 4-sprong RA, een heuveltje op.
  33. Volg een smal bospad langs een oud prikkeldraadhekje.
  34. Ga op de eerste 4-sprong LA. Rechtsonder stroomt de Coldenhovense Beek.
  35. Volg de afrastering langs de beek tot aan een bruggetje.
  36. Steek bij bruggetje RA de beek over en ga aan overkant LA.
  37. Op de splitsing LA.
  38. Blijf nu het pad langs de beek volgen (de beek is niet altijd zichtbaar).
  39. Op de verharde weg LA en de beek weer oversteken.
  40. RD lopen en vakantiepark Landal Coldenhove aan de linkerhand houden.
  41. Voorbij het park LA (rechts ligt papierfabriek Stork) en terug lopen naar beginpunt.