Een ‘omgekeerd vormgegeven straat’ met een ruime baan voor de fietser en slechts een smalle marge voor de auto, zo kan de fietsstraat worden bestempeld. Na de introductie ervan in Hengelo, zeven jaar geleden, kenden ook gemeenten als Groningen, Zwolle en Utrecht deze status toe aan delen van hun hoofdfietsroutes. Ook gemeenten als Rotterdam en Oss experimenteren al met de fietsstraat, maar verder loopt het nog niet storm.
Een bureau onderzocht vier verschillende routes die grotendeels door verblijfsgebieden voeren. De conclusie luidt dat formele wettelijke status of strakke vormgevingseisen niet nodig zijn, wel eenvoudige functionele bepalingen. De meest succesvolle fietsstraten vinden hun basis in goede, aangepaste circulatiemaatregelen. Hoe meer de auto geweerd kan worden, hoe minder specifieke maatregelen er voor de fietsstraat nodig zijn. Totale uitbanning van de vierwieler is vaak onmogelijk, maar volgens het onderzoek vanwege de sociale veiligheid ook ongewenst.
Verkeerskunde.nl