Fietsers die zeggen dat ze zo vaak een nat pak halen, laten zich bedotten door hun geheugen. Volgens cijfers van het KNMI regent het in Nederland ongeveer zes procent van de tijd. De kans dat je nat wordt op de fiets is aanzienlijk kleiner dan de meeste mensen denken. Om precies te zijn: wie elke dag de fiets neemt, hoeft minder dan vijftien keer in een jaar een regenpak aan te trekken.
Jaarlijks regent het zo’n zeshonderd uur, de overige 8160 uren zijn droog. Een deel van de regen valt ook nog eens ’s nachts. Iemand die twee keer per dag een uur buiten is, voelt gemiddeld slechts eens in de tien dagen regen. En dan vaak maar een paar druppels. Goed beschouwd, meent het KNMI, is wind een groter probleem voor de fietsers.
“Als je achttien bent, merk je amper dat het regent als je met je geliefde staat te zoenen. Maar als je zestig bent, erger je je aan elk buitje, omdat je een jas aan moet en een paraplu moet meenemen.”
Nederlands Dagblad