“We hebben het Wilhelmus gezongen voor een stukje chocola”, roept Dirk-Jan Haspels (70) uit. De Sonnenaar was tien jaar oud toen hij in 1945 in zijn geboorteplaats Waddinxveen de bevrijding beleefde. Kort daarna tikte hij een bijzonder legervoertuig op de kop. Een Engelse BSA-vouwfiets, die een prominente plaats zal krijgen op een tentoonstelling in het Sonse gemeentehuis.
Na de bevrijding zag Haspels iemand met een ouwe legerfiets, en in een dumpzaak wist hij er zelf een te bemachtigen. “Dit is een voorloper van de vouwfiets”, vertelt hij. “Die konden makkelijk mee, hangend aan een parachute of in een jeep.” De fiets is waarschijnlijk gebruikt bij de bevrijding van Nijmegen. “Het is een minuscuul radertje in de hele bevrijding geweest”, stelt Haspels trots.
Eindhovens Dagblad (gratis registratie vereist)