Exact 100 jaar geleden opende Andries Gaastra in Heerenveen een winkel in horloges en naaimachines, waar klanten ook hun fiets konden laten repareren. Al snel maakt Gaastra zélf fietsen onder de naam Batavus of Batafus. Het familiebedrijf van weleer is inmiddels onderdeel van het beursgenoteerde Accell, reden waarom de huidige directeur Rob Beset niet uitweidt over Batavus’ winst- en groeicijfers. In 2003 boekte moederbedrijf Accell een winst van 7,5 miljoen euro op een omzet van rond de 200 miljoen.
Dezer dagen produceert Batavus de tienmiljoenste fiets uit zijn bestaan (ter vergelijking: de vijfmiljoenste tweewieler stamt uit 1985). Het bedrijf vormt met 450 werknemers een zelfstandige bv onder Accell, met vestigingen in acht landen, waaronder België, Scandinavië en Duitsland. Er gaan tegen de 300.000 fietsen per jaar van de hand.
“In Nederland geldt het voordeel dat geen land ter wereld cultuurhistorisch zó verbonden is met de fiets; nergens ter wereld liggen zoveel fietspaden als hier.”
Trouw