Ooit verdedigde Nederland zich tegen de vijand door een waterlinie. Met opzet werden in oorlogstijden brede stroken land onder water gezet, ter verdediging tegen de vijand. De forten, sluizen en vestingwerken vormen nu een toeristische trekpleister. Deze maand openen ze hun deuren.
In samenwerking met de ANWB is een fietsroute uitgezet langs het Utrechtse deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De totale lengte is 145 km, maar u kunt ook stukken van de tocht fietsen. U passeert tijdens de route 18 forten. De meest bekende zijn Fort Rijnauwen bij Bunnik, waar in deze maand om 10.30 uur historische rondeleidingen worden gegeven, en fort Hoofddijk met haar botanische tuinen. De route is aangegeven met bordjes. Meer wetenswaardigheden en informatie staat beschreven in een fietskaart die te koop is bij de VVV’s in de provincie Utrecht.
planet