Prinses Máxima zal woensdag de tien miljoenste Batavusfiets in de fabriek in Heerenveen afmonteren. Dat doet zij bij het 100-jarig bestaan van het fietsenmerk.
De vorstelijke handeling betreft het vastzetten van een zadel op een exemplaar van de omafiets Old Dutch Limited Edition. Op het frame, de jasbeschermers en de kettingkast ervan staan afbeeldingen uit de geschiedenis van het jubilerende bedrijf. Batavus viert zijn verjaardag verder met een tentoonstelling in Museum Willem van Haren in Heerenveen. Ook worden toertochten georganiseerd.
» Beurs.nl
» Telegraaf
» Telegraaf


Andries Gaastra begon donderdag 15 september 1904 met de verkoop van uurwerken en naaimachines in Heerenveen. Al snel legde hij zich toe op de verkoop van fietsen. Hij begon als dealer van het Duitse fietsenmerk Presto, maar later legde de grondlegger zich toe op het maken van fietsen onder eigen merk. Niet altijd met evenveel succes overigens. Meerdere keren handelde hij, voor een deel uit nood, ook in producten als motoren, brommers, stofzuigers, ziekenhuisbedden en schaatsen.
Onder de paraplu van moederbedrijf Accell produceert Batavus anno 2004 vooral fietsen. Nederland blijft daarbij verreweg de belangrijkste markt. “Er is geen land die een infrastructuur en een cultuur op fietsgebied heeft zoals Nederland.”
Belgie is wel een tweede fietsland aan het worden. Accell heeft daar dan ook een vestiging geopend. “Verder zijn Duitsland en Scandinavie onze belangrijkste markten”, aldus directeur Beset. Hij stelt dat ook andere landen in de verre toekomst ooit eens een afzetmarkt voor Batavus kunnen worden.
In april werd Accel geconfronteerd met een boete van eur 12,8 mln. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beschuldigde het bedrijf samen met branchegenoten Gazelle en Giant prijsafspraken te hebben gemaakt. Accel, dat naast Batavus ook Koga Miyata en Sparta produceert, is hiertegen in beroep gegaan.
Beset: “Maar de NMa veroordeelt ons toch weer. We gaan dan een civiele procedure starten, dus die zaak loopt nog wel twee of drie jaar.” Voorlopig maakt de directeur zich daar geen zorgen over. De man die zich in 18 jaar bij Batavus heeft opgewerkt van fietsenmaker tot directeur gaat met zijn 450 collega’s eerst feestvieren.