De 69-jarige boerenzoon Jan van Hout, geboren en getogen in natuurgebied De Mortelen, heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot de onbetwiste kenner van het gebied. ’s Zomers geeft hij elke week twee á drie rondleidingen door het gebied, waarin hij bezoekers van buiten trakteert op verhalen over rijke boerenleven van weleer. Dankzij de nieuwe cultuurhistorische fietsroute Sporen van Vroeger is de kennis van Van Hout voor het nageslacht vastgelegd.
“Het is leuk om te zien dat een stukje van mijn geheugen op deze manier is vastgelegd. Maar ik vind de fietsroute ook belangrijk omdat ik me zorgen maak over de toekomst van De Mortelen. Sommige natuurorganisaties willen, met de beste intenties overigens, oerossen in het gebied onderbrengen. Maar ik ben ervan overtuigd dat die een deel van het karakteristieke landschap, zoals de heggen, onder de voet zullen lopen. Ik hoop daarom dat deze fietstocht het gebied sterk bij de mensen onder de aandacht brengt. Samen kunnen we er dan voor zorgen dat het gebied De Mortelen blijft zoals het is.”
Gemeente Oirschot via Nieuwsbank.nl