Borculo wil nog dit jaar onderzoek doen naar met puin verharde wegen – voornamelijk fietspaden – die mogelijk asbest bevatten. De drie andere Berkelland-gemeenten Ruurlo, Neede en Eibergen wordt gevraagd met dit onderzoek, dat 27.600 euro kost, in te stemmen.
In het verleden hebben diverse gemeenten in de regio bij het verharden van wegen met puin gebruik gemaakt van afval van de asbestcementfabriek van Eternit uit Goor. Pas jaren later werd een verband gelegd tussen de ziekten (kanker) van omwonenden en de asbest die van dat puin afkomstig was. Inmiddels hebben nabestaanden van slachtoffers van asbest talrijke processen gevoerd om voor een vergoeding in aanmerking te komen.
In deze regio heeft Haaksbergen onlangs onderzoek gedaan naar met asbest verontreinigde wegen. Een aantal straten is daar inmiddels gesaneerd. Borculo heeft alle met puin verharde wegen en fietspaden, die eigendom zijn van de gemeente, geïnventarisserd. Nader onderzoek moet echter uitwijzen of deze wegen en paden inderdaad asbest bevatten.
[TC/Tubantia]