De recente problemen met Kryptonite-fietssloten zijn niet nieuw. Al in 1992 schreef journalist John Stuart Clark van het toenmalige Britse vakblad New Cyclist Magazine dat cylindervormige fietssloten gemakkelijk open te krijgen zijn. Ook toen gebruikte hij al een Bic-pen. Hij kreeg hulp van een ervaren fietsendief.
Verschillende Amerikaanse en Canadese gedupeerden zijn bezig rechtszaken voor te bereiden tegen Kryptonite. Ze verwijten dat de fietsfabrikant zich niets van die publicatie uit 1992 zou hebben aangetrokken. Daardoor zouden welingelichte fietsdieven jarenlang hun slag hebben kunnen slaan zonder dat het grote publiek ervan op de hoogte was.
Kryptonite heeft inmiddels aangekondigd dat alle fietsers gratis hun cylindersloten kunnen inwisselen. Overigens betreft de kwetsbaarheid niet alleen Kryptonite, maar ook cylindersloten van andere fabrikanten.
Bikebiz
Singletrack
Telegram
CTV.ca
Mountainbike Magazine