De dode hoek van vrachtwagens veroorzaakt ieder jaar 30 tot 40 dodelijke slachtoffers en een veelvoud aan gewonden. Binnenkort is dit misschien verleden tijd. Een simpel stukje techniek voelt namelijk of er iemand onder de wielen dreigt te komen: de Lexguard.
Dordtenaar Freek Ton kwam op zijn uitvinding door de dood van Lex, een vriendje van zijn buurmeisje. Na wat redeneren bedacht hij een dode-hoekstrip. Een rubberen strip met warmtesensor en magnetisch veld aan de zijkant van een vrachtauto voelt of er tijdens het rechts afslaan niemand in de dode hoek zit.
Ton heeft lovende woorden over zijn uitvinding mogen ontvangen, zelfs van minister Peijs van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Een vakjury op de Holland Innovation beurs in Rotterdam vondt de Lexguard de beste uitvinding van het jaar 2004. Intertruck Benelux uit Hoogvliet gaat het systeem op de markt brengen. De uitvinding wordt eerst nog verder bekeken door TNO.
Telegraaf (1)
Telegraaf (2)
Innovatienet
RTV Rijnmond (videoreportage)