Een cryptisch berichtje bij RTV Noord:
“De oerhollandse fiets staat centraal tijdens de viering van 100 jaar natuurkunde. Volgend jaar is het precies een eeuw geleden dat Albert Einstein drie wetenschappelijke artikelen schreef, die aan de basis zouden staan van de natuurkunde. […] Omdat het stalen ros zich bij uitstek goed leent voor natuurkundige proefjes, koos de Rijksuniversiteit Groningen als thema ‘de fiets’.”
De natuurkunde bestaat pas 100 jaar? En Christiaan Huygens dan? En Lorentz, Snellius, Kamerlingh Onnes en Van der Waals? Juist in vroeger eeuwen heeft Nederland vele beroemde natuurkundigen voortgebracht. Ze zouden zich omdraaien in hun graf als ze hoorden dat Einstein de natuurkunde zou hebben uitgevonden.
In werkelijkheid zat het een slagje anders: 1905 was het annus mirabilis, het wonderjaar van Albert Einstein waarin hij een aantal grensverleggende artikelen schreef over de relativiteitstheorie, de quantumtheorie en de theorie van de Brownse beweging. Niet het begin van de natuurkunde, maar op zich best een feestje waard – met of zonder fiets.


Overigens werd ook Einstein zelf wel eens op de fiets gesignaleerd. Zo sterk als de natuurkunde zich heeft ontwikkeld in de laatste eeuw, zo weinig is de fiets veranderd. Wat voor manoeuvre voert hij trouwens uit op deze foto? Het lijkt wel een Brownse beweging.
RTV Noord