Fietsen wint in Nederland, na een dip aan het einde van de jaren negentig, opnieuw aan populariteit. Volgens nieuwe cijfers van de stichting Bovag-RAI is er vorig jaar 900.000 km meer gefietst dan in 2002.
De Nederlander legde vorig jaar gemiddeld 854 km per fiets af, 51 km meer dan in 2002. Ook de fietsverkoop trekt weer aan. Nederland telt nu zo’n 18 miljoen fietsen, meer dan één fiets per persoon. Daarmee heeft ons land de grootste fietsdichtheid van de wereld. Ter vergelijking: in België is dat één fiets op twee inwoners en in India zelfs 1 op 24.
Stef Stock van de RAI:
“Het heeft onder meer met de productverbetering te maken. De tweewieler is in de afgelopen tien jaar mooier en technisch perfecter geworden. Wat ook helpt is dat de fiets steeds lastiger te stelen is, door innovaties als het Eurolockslot dat de trapas blokkeert. In 2005 moeten we de vruchten plukken van een in de fiets ingebouwde chip.”
De Gelderlander (registratie)
De nieuwe cijfers staan nog niet op de website van Bovag-RAI. Daar staan nog steeds die over 2002, maar ook die zijn interessant. Zo is het aantal fietsdiefstallen in drie jaar tijd met 10 procent afgenomen: van 827.000 in 1999 tot 740.000 in 2002.
Bovag-RAI