Persbureau Reuters denkt een leuk nieuwtje te hebben. Het nieuwe Amsterdamse bedrijf Pegasus verzorgt bedrijfsfietsen: u een fiets van de baas in bruikleen en elke reparatie wordt door de baas betaald. Een goed onderbouwd nieuwsbericht, zo lijkt het op het eerste gezicht. Een journalist zou het bericht zo overnemen in zijn eigen krant.
Maar toch is er iets geks: het verschijnsel bedrijfsfietsen kennen we toch al lang in Nederland? Een zoekactie op het woord ‘bedrijfsfietsen’ levert verschillende aanbieders op. Zo te zien zorgen sommige ook voor reparatie. Ook voor de Fietsersbond is de bedrijfsfiets gesneden koek:
“Als de werkgever zijn werknemers een fiets in bruikleen geeft, kan dat belastingvrij. De werkgever blijft dus eigenaar van de fiets en betaalt ook het onderhoud en reparaties.”
In de rubriek ‘Links fiscale voordelen’ staat bovendien een overzichtje van bedrijfsfietsaanbieders.
Een verdere zoektocht naar de herkomst van dit bericht levert geen enkel aanknopingspunt op. Pegasus lijkt geen eigen website te hebben. Een van de twee ondernemers heeft een IT-consultancybureau – wel met een eigen website, maar de inhoud is leeg.
Al met al lijkt het erop dat twee Amsterdamse ondernemers een internationaal gezaghebbend persbureau bij de neus hebben genomen. Wat op zich natuurlijk een bijzondere prestatie is. Kunnen ze geen voorlichter worden?
Reuters
Fietsersbond: fiscale voordelen