In de steden reden ze al, maar de bakfiets is nu ook vaker in de provincie te zien – vooral in plaatsen waar het parkeren met de auto lastig en kostbaar is. De brancheorganisatie Rai spreekt dan ook niet van een modegril, maar van een blijvend fenomeen.
Werden er twee jaar geleden nog enkele honderden bakfietsen per jaar gemaakt, nu zijn dat er volgens bakfietsfabrikanten in Nederland jaarlijks meer dan duizend. Naar schatting rijden hier tussen de 8000 en 10.000 bakfietsen rond, vermoeden de producenten Bakfiets en De Fietsfabriek. De grote fietsfabrikanten als Batavus zien echter nog geen heil in het produceren van bakfietsen.
Vooral ouders in de steden kopen de bakfiets, mede vanwege de lifestyle, weten de producenten. “Veel ouders willen zo ook een voorbeeld zijn voor de kinderen. Fietsen is gemakkelijk en gezond en ook goed voor het milieu”, zegt Marijn van Twuyver, mede-eigenaar van De Fietsfabriek.
Door nieuwe technieken is de bakfiets ook beter te berijden. “Vroeger trapte je je nog een ongeluk, maar nu kun je het stuur bijna met je pink bedienen met vier kinderen in de bak. Je trapt heel licht over een bruggetje heen. De fiets is veel compacter geworden”, aldus Twuyver.
» Nederlands Dagblad
Enkele leveranciers:
» www.bakfiets.nl
» www.defietsfabriek.nl
» www.bakfietswinkel.nl
» www.workcycles.com