Maas van Beek (49) noemt zich graag de Willie Wortel van het wielrennen. Voor zijn poging om morgen in Alkmaar het werelduurrecord te breken gebruikt hij een fiets zonder zadel. Volgens hem is staand fietsen efficiënter.
Hij laat zich inspireren door de Schot Graeme O’Bree en de Engelsman Christopher Boardman, die in de jaren 90 hun uurrecords vestigden:

“Hun positie heeft ook veel weg van staand fietsen, doordat ze zover over hun stuur heen hingen. Het zadel stond relatief hoog en de horizontale afstand tussen zadel en stuur was kleiner dan normaal. Ook bij hen was de hoek tussen rug en benen bijna negentig graden.”

Niet een perfecte souplesse, maar een betere overbrenging van spierkracht zou volgens de pistier dan ook tot een revolutie in de baansport kunnen leiden.
Voor zover Van Beek weet, is hij de eerste in de wereld die bedacht heeft dat staand fietsen weleens recordbrekend zou kunnen zijn. Maar als het uurrecord niet haalbaar blijkt, is er wat hem betreft geen man over boord.

“Ik hoef zelf niet zo nodig die afstand te realiseren. Ik heb liever dat jonge wielrenners dat record pakken en mijn expiriment oppikken. Dat zou me echt voldoening geven.”

[AD]
Update 10/10
Van Beeks poging is mislukt. Hij reed in een uur ruim 42 km, terwijl het record van Coppi op bijna 46 km ligt.