Het risico dat iemand een besmette tekenbeet in Nederland oploopt, is dit jaar groter dan vorig jaar. In vergelijking met de rest van Europa zelfs is de kans hierop zelfs twee keer zo groot. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wageningen Universiteit Researchcentrum (WUR) dat vrijdag werd gepresenteerd.

Het Europese gemiddelde van teken die drager zijn van de ziekteverwekkende Borrelia-bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken, ligt rond de 10 procent. In Nederland ligt dat percentage twee maal zo hoog, op ruim 20 procent.

In een eerder rapport dat vorig jaar door de universiteit in Wageningen werd gepresenteerd, lag dat dat gemiddelde juist lager dan in de rest van Europa.

Het is voor de onderzoekers onduidelijk waardoor de toename is veroorzaakt. Willem Takken van het WUR:

“Wij staan voor een groot raadsel. We hebben het op precies dezelfde wijze onderzocht en toch is er enorme stijging aangetoond. Het baart ons zeker zorgen. Daarom zijn we nu al bezig met onderzoek naar de oorzaak van de stijging.”

Een van de mogelijke redenen is het veranderende klimaat. De afname van strenge winters zou een rol kunnen spelen. Hierdoor zijn de beestjes, die normaal van oktober tot april een winterslaap houden, het gehele jaar door actief.

Het percentage teken dat drager is van de bacterie varieert volgens het rapport sterk van plaats tot plaats. In sommige gebieden ligt de kans op een besmette beet op 50 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op 23 procent. Ook over de oorzaak van de verschillen tasten de onderzoekers van de Wageningen Universiteit in het donker.

Uit de studie blijkt tevens waar en wanneer de meeste tekenbeten worden opgelopen.Ā In het bos is het risico op een tekenbeet het grootst, gevolgd door de eigen tuin en de duinen. Volgens de onderzoekers is het verassend dat, na wandelen, tuinieren de grootste kans op een beet oplevert. Takken:

“Dat hadden we niet verwacht. In een stadstuin zal de kans klein zijn, maar mensen die buitenaf wonen moeten blijkbaar goed opletten.”

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) start vrijdag een nieuwe campagne over teken, de ziekte van Lyme en hoe mensen kunnen voorkomen dat ze besmet raken.

[Volkskrant]