Ruim 280.000 Nederlanders hebben dit jaar deelgenomen aan de tweede Meimaand Fietsmaand. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO), dat onder 2000 respondenten van 18 jaar en ouder is gehouden.
De eerste editie van dit grootste landelijke fietsevenement – in feite de meerdaagse opvolger van de Landelijke Fietsdag – trok vorig jaar 124.000 deelnemers. De naamsbekendheid van de Fietsmaand was in 2006 slechts 26 procent, dit jaar was dit al 59 procent.
Tweederde van de fietsmaand-fietsers deed mee aan één activiteit, 15 procent aan twee Meimaand-onderdelen en een vijfde ging in die maand nog vaker op de pedalen. De meeste deelnemers zijn overigens frequente recreatiefietsers, die voor een tochtje van 35 kilometer hun hand niet omdraaien. Ruim 7,5 procent had nog nooit zo’n ‘lange’ fietstocht gemaakt.
De grootste groep deelnemers bestaat uit jonge senioren (32 procent), zo’n 22 procent is zelfs 65-plus. Bijna 45 procent gaat het wielerpad op met een partner, iets minder dan 20 procent met vrienden, 17 procent met familie en 13 procent ging alleen op weg.