Staatsbosbeheer gaat mountainbikers weren van de wandelpaden op de Amerongseberg. De fietsers mogen vanaf november alleen nog op de aangegeven route.
Boswachter Jan de Groot:

“Helaas. Een klein percentage terreinfietsers misdraagt zich. Ik krijgt tientallen klachten per jaar. Een 70-jarige mevrouw belt me in tranen. Ze is in het bos bedreigd door een groep terreinfietsers. Dat kan niet.”

De Amerongse berg heeft nu al een uitgezette route van ruim 16 kilometer. Met hoogteverschillen van zestig meter geldt het traject als zwaar. Het is ook de meest geliefde route op de Utrechtse Heuvelrug.
Op een mooie zondag komen er honderden bikers naar de berg. Het gros van de fietsers volgt die route, al dan niet gecombineerd met het lusje van 7 kilometer aan de Leersumse kant. Een kleine groep cowboys op de fiets houdt met niets en niemand rekening. Zij knallen over alle paden, of ze nu voor wandelaars, fietsers of paarden zijn. Zelfs gevallen bikers die kermend op een bospad liggen wordt vloekend en tierend toegebeten dat ze aan de kant moeten.
Mountainbiken is nu nog op alle paden toegestaan. Op het forum van mtbsport.nl wordt opgeroepen om de nieuwe regels te overtreden. De Groot vindt niet dat de bikers iets wordt afgepakt:

“Het glas is halfvol. We koppelen de routes, zodat er straks een route van 49 kilometer mogelijk is. De bosroutes worden gekoppeld via fietspaden.”

Staatsbosbeheer vervangt momenteel de borden in de boswachterijen de Amerongse berg en Leersum. In november is dat klaar.
Niet alleen mountainbikers krijgen te maken met nieuwe regels. Voor hondenbezitters verandert er ook iets. Zij krijgen 300 hectare losloopgebieden. Honden mogen er rondrennen, mits ze onder appèl blijven van het baasje. Een deel van de losloopgebieden wordt doorkruist door nieuwe mountainbikepaden.
Andere stukken van de berg worden weer meer van de natuur. Sommige wandelpaden verdwijnen. Het bos moet weer zo natuurlijk worden dat op den duur het edelhert op de Utrechtse Heuvelrug terug kan keren. De Groot:

“We willen voor iedereen een goed gastheer zijn. Daar horen ook een aantal stevige portiers bij die kunnen zeggen: Hé rotte appel, jij komt er niet in.”

Wanneer er gehandhaafd wordt, is nog niet bekend. De Groot denkt dat een goede communicatiecampagne iedereen zal overtuigen van de gekozen oplossing.
[AD]