Automobilisten op de autosnelweg krijgen dubbel zoveel ultrafijnstof binnen als fietsers die in de Brusselse binnenstad rijden. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
Onderzoekers van VITO monteerden hun meettoestellen op een fiets en lieten die op drie verschillende plaatsen rijden: in de buurt van hun centrum in Mol, in de Brusselse Wetstraat en de Jozef II-straat die daarmee parallel loopt, maar minder druk is. Op de terugweg van hun fietstocht in Brussel, lieten ze hun toestellen ook meten in de wagen op de autosnelweg, bij vlot verkeer.
De resultaten van het onderzoek zijn verrasssend. Zo registreerden de wetenschappers in Mol 5.000 deeltjes per kubieke cm. In de Brusselse Jozef II-straat lagen de waarden tussen de 20 en de 30.000 deeltjes en in de Wetstraat zelfs tussen de 30 á 50.000, met pieken tot 250.000 als er een bus voorbijreed. Op de autosnelweg in de wagen werden gemiddeld zelfs 100.000 deeltjes gemeten.
Volgens VITO gaat het slechts om een eerste test en is verder onderzoek beslist nodig. Maar er zou wel sprake kunnen zijn van een tendens, klinkt het voorzichtig.
De testen van VITO maken deel uit van het grootschalige onderzoek SHAPES, waarin ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en hun Franstalige universiteit UCL op zoek gaan naar het verband tussen volksgezondheid en fietsen.
[Fietsersbond]