Dronken Britten in Amsterdam wordt weer een pleziertje ontnomen. De bierfiets verdwijnt uit het straatbeeld.
Het aantal ramen met prostituées op de Wallen neemt al drastisch af, maar als het aan de gemeente Amsterdam ligt, blijft het daar niet bij. Ook een andere toeristentrekker verdwijnt binnenkort uit het straatbeeld van het uitgaanscentrum. De bierfietsen zullen snel hun laatste rondjes over de grachten rijden.
De fietsen, die lijken op een huifkar zonder paard, zijn vooral populair onder Britten. De biertap in het midden van de fietskar zorgt er voor dat ze zich al rondrijdend vol kunnen laten lopen. Maar Amsterdam is de herrie en andere overlast van de dronken fietsers zat en weert de fietsen vanaf komende zomer uit het oude stadshart. Stadsdeel Centrum let hierbij vooral op de Wallen, omdat daar op straat een alcoholverbod geldt.
Klein probleem is dat de bierfiets zelf niet te verbieden valt. Toch denkt het stadsdeel dat het geen moeite zal kosten om de voertuigen van de Wallen te krijgen. Fietsers zelf kunnen wel worden aangepakt voor openbare dronkenschap of overlast. Bij de meeste bierfietsen is het geen enkel probleem om dat aan te tonen.
Directeur Zwier van Waard van Het Fietscafé, dat bierfietsen levert, betreurt de nieuwe aanpak. ‘Ze pakken alle leuke dingen van de toeristen af.’ Voor zijn omzet vreest hij niet. ‘Ik denk niet dat dit leidt tot minder klanten. Sterker nog, zo’n verbod is waarschijnlijk goede reclame.’
Bestuurders van bierfietsen van Het Fietscafé moeten een formulier ondertekenen waarop ze verklaren niet te drinken en geen overlast te veroorzaken. ‘Ik kan me voorstellen dat mensen wat lawaai maken’, zegt Van Waard. ‘Maar de meeste reacties zijn positief. Er zijn natuurlijk altijd mensen die zich ergeren aan toeristen.’
Hij gaat zijn klanten wel wijzen op de no-go-area’s. ‘Maar je weet hoe deelnemers aan vrijgezellenfeestjes zijn. Als je die zegt dat ze ergens niet heen mogen, gaan ze juist wel.’
[DePers]