Forensen die niet meer in de file willen staan en erover denken op de fiets te stappen, kunnen binnenkort gebruik maken van een vernieuwd fietspad tussen Den Haag en Zoetermeer. Het traject is één van de vijf routes die worden verbeterd in het kader van Fiets Filevrij. Dit is een project waarmee de overheid de forens op de pedalen wil krijgen.
Er zijn al enkele verbeteringen doorgevoerd in de fietsroute tussen Den Haag en Zoetermeer. “Er is al een fietspad aangelegd bij de stationsweg in Ypenburg en er zijn fietstunnels onder de A12 gemaakt bij Ypenburg,” legt Leonie van der Hoek uit. Zij is werkzaam bij advies- en ingenieursbureau Grontmij, die coördineert het fietsersproject. “Aan de noordzijde van de snelweg komt voor het einde van het jaar ook een nieuw fietspad, daar wordt nu nog gewerkt aan de riolering.”
“We zijn vooral bezig met routes waar veel files staan,” zegt Hugo van der Steenhoven, directeur van de fietsersbond. “De fietsroute tussen Zoetermeer en Den Haag willen we aan het einde van het jaar of begin volgend jaar klaar hebben. Er moet op sommige plaatsen nog geasfalteerd worden en de verlichting kan nog verbeterd worden. De tunnel bij het stadion van ADO Den Haag moet ook nog open.”
Vooral forensen moeten gaan profiteren van deze verbeteringen. “Als deze trajecten zijn aangepakt moeten we de communicatie nog verbeteren,” aldus van Steenhoven. Dat kan door middel van panelen boven de weg die een vergelijking maakt van de reistijd tussen de fiets en de auto” In navolging van dit project wordt ook de route Den Haag-Leiden onderzocht op knelpunten.
Op dit moment wordt er tussen De Lier en Pijnacker een zogenaamde zoefroute aangelegd. Dit project is een initiatief van gemeentes uit de regio Delfland, provincie Zuid-Holland en stadsgewest Haaglanden. Op deze route, die in 2010 klaar moet zijn, zijn al wachttijdvoorspellers geplaatst. Ook bewaakte fietsenstallingen en een reparatieservice moeten bijdragen aan het fietsgemak op dit traject.
[AD]