De politie mag van de Hoge Raad een lokfiets gebruiken om een fietsendief te vangen. Het hoogste rechtscollege van Nederland heeft dinsdag bepaald dat de politie hiermee geen ander gedrag heeft uitgelokt dan wat de dief al van plan was.
De zaak waarover de Hoge Raad uitspraak deed, speelde in maart 2006. De politie hield toen in Deventer een man aan die een lokfiets had gestolen die de politie bij het station tussen de andere rijwielen had neergezet. De lokfiets stond niet op slot. De advocaat van de man vond dat de opsporingsmethode van de politie niet deugde en stelde dat zijn cliënt niet vervolgd had mogen worden.
Volgens de Hoge Raad heeft de politie alleen maar een fiets neergezet op een plaats waar veel rijwielen worden gestald en gestolen. Vervolgens heeft ze afgewacht wat er zou gebeuren.
[ANP via NRC]