Tegenwoordig kom je ze overal in Nederland tegen: de bakfiets. Het VARA-programma Kassa heeft 14 modellen getest: De Fietsfabriek (€ 1.495,-), Bakfiets.nl (€ 1.370,-), Bakfietsgigant (€ 699,-), Work Cycles (€ 1.629,-). Van de driewielers zijn de volgende bakfietsen getest: De Fietsfabriek (€ 1.995,-), Christiania (€ 1.999,-), Johnny Loco (€ 1.599,-), Nihola (€ 2.195,-), T mannetje (€ 1.895,-), Bakfiets.nl (€ 1.625,-), Babboe-big (€ 1.199,-), Deense Winther Kangaroo (€ 2.995,-) en de Boxbike van Halfords (€ 899,-).
Allereerst de vraag: een bakfiets met twee of met drie wielen? Het voordeel van twee wielen is dat je wendbaar bent en makkelijk snelheid maakt. Ook is deze fiets beter om langere afstanden af te leggen. Verder is de bakfiets met twee wielen smaller, waardoor je makkelijker langs stilstaande auto’s kan manoeuvreren.
Nadeel is de stabiliteit met kinderen of lading in de bak bij lage snelheden of stilstand. Vooral als je stilstaat is dat een probleem, want hoe hou je de fiets recht? Er zit wel een goede standaard op alle fietsen maar het is best lastig om die uit te klappen wanneer de bak is volgeladen. Daarmee kom je gelijk bij het grote voordeel van een bakfiets met drie wielen: die blijft gewoon rechtop staan, volgeladen of niet. Het enige waarvoor je moet oppassen is dat je niet met te veel snelheid door de bocht gaat, dan hebben de driewielers de neiging om om te slaan.
De testwinnaars zijn de tweewielers van Bakfiets.nl en de fiets van Work Cycles. Daarbij moet opgemerkt worden dat de Work Cycles-fiets een gepimpte versie is van de Bakfiets.nl-fiets en er dus heel erg op lijkt. De deskundigen waren laaiend enthousiast over deze twee fietsen. De testers vonden ze minder, omdat het met kinderen aan boord best moeilijk manoeuvreren is.
Bij de driewielers springen twee fietsen eruit: de driewieler van Bakfiets.nl en de Winther Kangaroo. Voor deze laatste fiets moet wel diep in de buidel worden getast. Hij kost maar liefst 3.000 euro. Deskundige Jos Louman vond hem wel lekker licht, en noemde het een voordeel dat er een permanente huif op de fiets zit.
Op de laatste plaats eindigt de bakfiets van Halfords (Boxbike). Volgens Jos Louman stuurt die fiets slecht en zitten er te weinig versnellingen op. Deskundige Arend Schwab noemt de constructie van de Halfords Boxbike bakfiets zwabberig en vindt het een zware bak.
Algemene conclusie: er zijn veel goede bakfietsen. Aspirant-kopers doen er verstandig aan zelf een aantal fietsen te bekijken en te testen in de winkel. Maak er een uitgebreide testrit op, met en zonder kinderen in de bak. Alleen op die manier kan je tot een afgewogen oordeel komen en de bakfiets kopen die echt bij je past.

[Kassa]