Filevrij in de spits van Breukelen naar Utrecht. Dat kan via de verbeterde fietsroute die vandaag in gebruik wordt genomen.
Op de fietsstraat – uitgevoerd in rood asfalt, voorzien van led-verlichting en ontdaan van obstakels – mogen wel auto’s rijden, maar ze moeten zich aanpassen aan de fiets. Die geniet voorrang. De straat loopt langs het kanaal tot aan het industrieterrein en sluit daarna aan op bestaande fietsstroken in Utrecht.
Breukelen-Utrecht is de eerste van vijf fietsroutes uit het project Fiets Filevrij van de Fietsersbond en enkele lokale overheden. De andere vier routes – Zaandam-Amsterdam, Rotterdam-Delft, Den Haag-Zoetermeer en Apeldoorn-Deventer – moeten in de loop van volgend voorjaar klaar zijn. Fiets Filevrij valt weer onder FileProof, ruim veertig proefprojecten waarmee het ministerie van verkeer en waterstaat de files op autowegen wil verminderen.
[Trouw]