De teek is met grote voorsprong het meest gehate dier van ons land. In de verkiezing van de Rotbeesten Top 50, die door het programma Vroege Vogels is georganiseerd, haalde deze ziekteverspreider bijna 20% van alle stemmen. In totaal werden in twee maanden 48.202 stemmen uitgebracht en de teek haalde er liefst 9457 van binnen. In Vroege Vogels op zondagochtend wordt de hele Top 50 uitgezonden.

Eindredacteur Joost Huijsing:

“De teek nam vanaf de eerste dag dat de stembus open ging de koppositie in. Daarachter is een felle strijd geweest tussen bijvoorbeeld de hond en de kat die elkaar in de nek bleven hijgen. Ook heel opvallend is dat ongewervelde dieren het meest gehaat worden. In de Top 50 komen 9 zoogdieren voor en 11 vogels, maar de insecten, spinnen, mijten en weekdieren zijn absoluut het minst geliefd.”

“Bijzonder is dat de eerste plaats is behaald door een dier dat 25 jaar geleden nog nauwelijks bekend was. Pas sinds in de jaren tachtig de opmars van de ziekte van Lyme begon, die door de teek wordt verspreid, is deze kleine spinachtige ā€˜populairā€™ geworden.”

Op paaszondag gaat bijna de hele uitzending van Vroege Vogels over deze vijftig rotste rotbeesten. Dan wordt in hitparadevorm de hele lijst afgewerkt: beginnend bij de afvallers en eindigend bij de winnaars. Waarbij niet alleen de negatieve kanten aan bod komen, want zoals alles in de natuur hebben ook rotbeesten nut. Dan komt ook het antwoord op de veelgestelde vraag waarom er niet op de mens als rotbeest gestemd kon worden.

» meer info: vroegevogels.vara.nl