Ruim een derde van de werknemers in de groensector – hoveniers, dierverzorgers, park- en boswachters en boomverzorgers – lopen vaak tekenbeten op, maar 30 procent controleert zich nooit aan het eind van de werkdag. Dat blijkt uit onderzoek van Stigas, de preventiedienst voor agrarische en groene sectoren.

Slechts een derde van de werkgevers heeft een protocol voor tekenbeten, terwijl maar weinig werknemers weten of er op het werk een speciale pincet beschikbaar is waarmee teken kunnen worden verwijderd.

Het onderzoek is vorig jaar samen met de Wageningen Universiteit uitgevoerd in het tekenseizoen onder 800 groene werknemers. Boomverzorgers en ongediertebestrijders blijken het meest met teken in aanraking te komen. In die beroepsgroepen is 8 procent wel eens langdurig ziek thuis geweest door een tekenbeet, in de andere groene sectoren ligt dat aantal op 2 procent.

Stigas en Colland Zorg, de collectieve zorgverzekeraar voor land- en tuinbouw, starten binnenkort met een ‘tekenspreekuur’. Wie een beet heeft opgelopen wordt doorverwezen naar een speciale ‘tekenpoli’.

[ANP]

» download het rapport: www.stigas.nl/download.php?file_id=1999