Onderzoekers van de New Yorkse Cornell University denken dat kenmerkende symptomen van chronische Lyme niet worden veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, maar door afweerstoffen die het lichaam juist heeft ontworpen om de tekenbacterie weer uit het bloed weg te krijgen. Ze denken bovendien te weten hoe het komt dat mensen zo verschillend op een Lyme-besmetting reageren. In het vakblad Clinical Immunology beschrijven de onderzoekers hoe de duur van de bacteriebesmetting van belang is voor de heftigheid van de afweerreactie.

De bacterie is omgeven door een laagje van specifieke eiwitten. Afweerstoffen hechten hieraan en kunnen zo ook de bacterie wegvoeren. Naarmate deze echter langer in het bloed blijft, probeert de bacterie zichzelf regelmatig met een ander soort eiwitten te bedekken, om zo het menselijk immuunsysteem op afstand te houden. Er moet dan steeds een nieuwe afweerstof worden ontworpen die aan de eiwitlaag kan hechten. En hoe meer verschillende antistoffen het lichaam op deze manier heeft moeten aanmaken, hoe groter de kans op chronische symptomen van Lymeziekte. Deze klachten kunnen bovendien aanhouden, ook wanneer de borrelia-bacterie niet langer in het bloed valt aan te tonen.

Uit het nieuwe studie valt af te leiden dat het bij een besmetting verstandig is om zo snel mogelijk te beginnen met een antibioticakuur, zodat de bacterie korter in het lichaam aanwezig is. Dit moet bij eventuele nieuwe besmettingen steeds herhaald worden, zo adviseren de onderzoekers.

» bron: Nu.nl