Een unicum in de geschiedenis van het moderne pelgrimeren: op de doorgaans veilige Camino Francés, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, doen zich de laatste tijd vrouwonvriendelijke incidenten voor. Het veelbezochte pelgrimsforum www.caminodesantiago.me adviseert om met name op het traject Astorga – Rabanal del Camino niet meer alleen te lopen, zo meldt The Guardian. Aanleidingen zijn het verdwijnen van een vrouwelijke pelgrim in april en een mislukte kidnap vorige week.

Het begon anderhalve maand geleden met het verdwijnen van de 41-jarige Amerikaanse Denise Thiem, waarover het Genootschap van Sint Jacob al eerder berichtte. Op 5 april was ze voor het laatst gesignaleerd in Astorga. Sindsdien is van haar geen teken van leven meer vernomen. Ook een oproep via Facebook heeft nog geen aanknopingspunten opgeleverd. Vanaf komend weekend wordt de zoekactie naar de vermiste Denise hervat. Familieleden roepen daarvoor de hulp in van vrijwilligers.

Sinds vorige week wordt steeds sterker rekening gehouden met de mogelijkheid van een misdrijf. Eveneens vlakbij Astorga werd een Spaanse jogger lastig gevallen door twee onbekende mannen. Die probeerdne haar in hun auto te trekken, maar ze wist te ontsnappen en zich te verschuilen.

De Spaanse politie is nogal terughoudend in het leggen van een link tussen de vermiste Denise Thiem en de mislukte kidnap, maar via Facebook en forums duiken de laatste tijd meer verhalen op over onveilige situaties. Zo werd op de dag voor het verdwijnen van Thiem een andere vrouwelijke pelgrim herhaaldelijk lastiggevallen door een mountainbiker. Dat gebeurde op het traject tussen Acebo en Molinaseca. En een vrouw die vorig jaar een alternatief tracé via Castrillo de los Polvozares liep, zegt te zijn bedreigd door een gewapende man.

Jaarlijks lopen naar schatting zo’n 200.000 pelgrims op de camino naar Santiago. Voor zover we weten hebben dit soort bedreigingen zich nog nooit eerder voorgedaan.