Wel of niet een fietshelm? In een aantal Europese landen (Zwitserland, Spanje, Zweden) is het dragen van een fietshelm sowieso verplicht, dus is er gewoon geen keuze.

Fietshelm dragen: pro en contra

Toch is het gebruik van de fietshelm nogal omstreden, met name in Nederland. Natuurlijk kun je er altijd zelf voor kiezen om een helm te dragen, maar de Fietsersbond heeft goede argumenten waarom een algemene verplichting voor fietshelmen averechts werkt:

 • Verrassende cijfers: fietsers met een fietshelm blijken vaker betrokken bij ongevallen dan fietsers zonder helm op. Ze gaan zich roekelozer gedragen.
 • Nog meer cijfers: in landen waar een helmplicht is ingevoerd is het fietsgebruik flink afgenomen.
 • De gemiddelde gezondheidswinst door dagelijks fietsgebruik is veel hoger dan het verlies aan gezondheid door ongevallen.
 • Promotie van de fietshelm levert het fietsen een buitenproportioneel gevaarlijk imago op.

Je zou hiertegen kunnen aanvoeren dat het hier vooral gaat om fietshelmen voor dagelijkse fietsers. Op vakantie kom je vaak in gebieden waar automobilisten geen fietsers zijn gewend. En waar je op een bergweg kunt uitglijden en van een helling naar beneden donderen. Als je dan een helm draagt: baat het niet, het zal dan ook niet schaden – zolang je je maar niet roekelozer gaat gedragen.

Tips als je een fietshelm aanschaft

Eerst een open deur, maar wel een belangrijke open deur: een fietshelm moet goed passen en goed zijn afgesteld. Waarom? Als een helm niet goed past en je krijgt er een klap op, dan wordt de druk veel minder gelijk verdeeld.

Andere tips en vuistregels:

 • Per merk kan de maatvoering flink verschillen. Neem dus de moeite om in een fietswinkel ook een ander merk te proberen.
 • Voor fietshelmen die binnen de EU worden verkocht, geldt een Europese Norm: EN 1078. Die norm staat in de helm. Pas op: soms worden ook de normen EN 1077 en EN 1080 genoemd, maar die gelden specifieker voor skiërs en kinderen.
 • Een fietshelm moet niet te ruim zitten. Je mag niet met vingers tussen hoofd en helm kunnen komen. Als je ondersteboven hangt, dan moet de helm op je hoofd blijven zitten zonder dat de riempjes vastzitten.
 • De riempjes moeten niet knellen. Tussen kin/kaak en sluiting moet je nog je vingers kunnen krijgen. Maar de kinsluiting moet niet over je kin kunnen wegschieten. De riempjes moeten net langs je oren vallen, als een soort Y-vorm.
 • Draag je een bril? Zet hem op bij het passen.
 • Gebeurt het onverhoopt dan toch een keer dat je ten val komt of een klap krijgt? Vervang de fietshelm, want die is niet meer veilig, zelfs als er aan de buitenkant geen schade te zien is.
 • Neem daarom geen gebruikte helm van anderen over, tenzij je precies weet wat ermee is gebeurd.

Nog meer gedetailleerde technische info in dit filmpje van Op Pad: