Nederland

In Nederland kun je je fiets meenemen in de trein, mits je dit buiten de spits doet:

  • op werkdagen voor 6:30, tussen 9:00 en 16:30 en na 18:00,
  • in het weekend,
  • in de maanden juli en augustus de hele dag.

Je kunt daarvoor een Dagkaart Fiets kopen bij de kaartautomaat of laden op je OV-chipkaart, kosten 6 euro, ongeacht de bestemming.

De fietsplaatsen zijn met stickers aan de buitenkant aangegeven. Je moet je bagage van je fiets halen. Als het erg druk is, kan het personeel je vragen om de volgende trein te nemen. De NS is toch al niet erg happig om fietsen te vervoeren, zeker als je met een groepje bent (achtergrondartikel in de Vogelvrije Fietser).

Internationale treinen

Een fiets meenemen in een hogesnelheidstrein wordt lastiger. In de Thalys naar Frankrijk en de ICE naar Duitsland mag het sowieso niet. Het kan wel in de Benelux, de intercity naar Berlijn, de Eurostar naar Londen en de CityNightLine naar diverse bestemmingen.

Buitenland

Vrijwel overal geldt: tijdens de reis blijf je zelf verantwoordelijk voor je fiets. Aan boord moet je je bagage van je fiets afhalen.

Ligfietsen en tandems

Of je een ligfiets kunt meenemen, hangt af van de afmetingen. Geen probleem vormt een ligfiets met korte wielbasis die niet langer is dan een normale fiets. Grotere ligfietsen worden beschouwd als een tandem. Die mag je meenemen op een beperkte aantal lijnen, zoals de CityNightLine, de intercity Amsterdam-Berlijn en een paar Duitse intercity’s.