Denk goed na over de bestemming die je kiest. In vrijwel elk Europees land kun je prima fietsen, maar neem wel de tijd om je te verdiepen in dat land. Hoe kom je er? Welke kaarten en gidsen kun je gebruiken? Hoe zit het met overnachtingsmogelijkheden en andere voorzieningen? Hoe is het klimaat? Hoe zijn deĀ hygiĆ«nischeĀ standaarden?

Hoeveel fiets je op een dag?

Maak vooraf een inschattingĀ hoeveel km je per dag zult kunnen fietsen. Op je eerste fietsvakantie zul je waarschijnlijk uitkomen op afstanden van 50 tot 100 km. Als je veel fietst en een goede conditie hebt, zal dat oplopen tot boven de 100 km.

Maar fietsafstanden in het buitenland vallen altijd tegen. Je hebt al bagage bij je, en zo af en toe zul je ook moeten klimmen en dalen. Die 100 km wordt dan een zware opgave, en bovendien is af en toe een rustdag een wel zo prettige afwisseling. Al met al een heel globale indicatie: 250-300 km per week voor onervaren fietsers, 500 km voor ervaren fietsers.

Hoeveel Europa kun je dan in drie weken tijd befietsen? Een concreet voorbeeld: vanuit Nederland haal je dan in ieder geval de Alpen – en afhankelijk van je conditie ook de Middellandse Zee. Maar met kinderen erbij wordt het een heel ander verhaal.