Hoe veel of hoe weinig je ook meeneemt – aan het gebruik van fietstassen ontkom je niet. Voor niet al te verre tochten kun je vaak nog wel volstaan met alleen achtertassen. Voor tochten buiten Europa waarbij je ook nog gaat kamperen, heb je ook extra voortassen nodig. Ze zorgen bovendien ook iets meer balans, al is dat geen must.

Achtertas en voortas

Fietstassen moet je bij voorkeur snel van je fietst kunnen afhalen om ze ’s avonds in je tent of hotelkamer te leggen. Ook waterdichtheid is een pre, maar desnoods kun je ook krantentassen gebruiken en al je spullen inpakken in plastic tassen. De meeste fietsers bergen hun tent niet op in deze tassen, maar binden die bovenop de achtertassen. Bij tenten is het niet erg dat ze nat worden; vaak zijn ze dat al als je ze ’s ochtends inpakt.

Ortlieb

Veruit het bekendste merk is Ortlieb. Daarmee zul je nooit een miskoop doen. Ze zijn oerdegelijk, waterdicht en gaan zelfs bij intensief gebruik jaren mee. Bijvoorbeeld de Ortlieb Backroller Classic hebben een inhoud van 2×20 liter en wegen nog geen 2 kilo; de voortassen 2×12,5 liter. Goedkoper en lichter is de Ortlieb City Line. Als een eerstehands Ortlieb buiten je budget ligt, dan kun je ze ook op Marktplaats vinden.

Stuurtas

Een stuurtas is handig voor waardevolle spullen, zoals geld, mobiele telefoon en paspoort, plus eventueel nog boterhammen of een windjack. Daarop kun je vaak een kaartenhouder plaatsen. De stuurtas kun je gemakkelijk van je fiets halen, bijvoorbeeld als je even een winkel in loopt. Stuurtassen zijn er in talloze varianten.