Er zijn verschillende soorten sturen, die allemaal mede je zithouding bepalen:

  • De laatste jaren is de vlinderstuur sterk in opkomst. Je hebt verschillende mogelijkheden om je handen erop te plaatsen, ideaal.
  • Met name op lange afstanden kun je ook kiezen voor een racestuur. Dat zorgt voor een aerodynamischer houding en ook daar heb je variatie voor je handen.
  • Op kortere afstanden zijn MTB-sturen ook wel geschikt. Ze moeten wel iets gebogen zijn, een recht stuur levert op den duur pijntjes op.

Naast de keuze voor een stuur is ook de hoogte belangrijk. Bij de meeste fietsen kun je het stuur hoger of lager verstellen, en vaak ook: meer naar je toe of verder van je af. Net als bij het instellen van je zadelhoogte geldt ook hier: deze verstelmogelijkheid is niet bedoeld om een te groot of te klein frame te compenseren.

Handvatten

Soms zorgen handvatten op een stuur voor pijntjes of ander ongemak, zoals slapende, gevoelloze of tintelende handen. Eventueel kun je de meegeleverde handvatten vervangen door ergonomische modellen. De bekendste merken zijn Biogrip en Specialized. Een andere oplossing is de aanschaf van fietshandschoenen, of een ander type stuur, bijvoorbeeld een vlinderstuur.