Wielen

De belangrijkste twee wielmaten zijn 26 en 28 inch.

  • 28 inch: de normale Nederlandse maat, geschikt om snel over geasfalteerde wegen te fietsen
  • 26 inch: de MTB-maat, geschikt voor slechtere wegen en onverharde paden

Voor fietsvakanties in het buitenland zou ik bijna altijd 26-inch wielen aanraden. Ze zijn sterker, lichter, en beter geschikt voor bredere buitenbanden. Bovendien zijn in het buitenland 26-inch buitenbanden doorgaans veel beter verkrijgbaar dan 28-inch banden.

Verder kun je nog even goed kijken naar het achterwiel. Van de hele fiets is dat misschien wel het onderdeel dat het snelste kapot kan gaan. Veiligheidshalve kun je bij een wielbouwer aankloppen om een extra stevig handgebouwd achterwiel met 36 spaken te laten maken. Informeer bij je dichtstbijzijnde fietswinkel naar adressen.

Velgen

 

Banden

Hoe breder je banden, hoe meer grip op de weg – met name op slecht wegdek of onverharde paden. Maar fietsen bredere banden dan niet zwaarder? Je hoort dat weleens, maar mijn ervaring is dat het niet uitmaakt. Wat wel uitmaakt, is hoe soepel of stug banden zijn. Een dikke buitenband vermindert de kans op een lekke band, zou je verwachten. Dat valt reuze mee. Lekke banden zul je niet snel krijgen als je voor een goede kwaliteit kiest en ze tijdig vervangt. Uiteindelijk levert een stugge buitenband alleen maar snelheidsverlies op.

Enkele goede merken:

  • Schwalbe Little Big Ben
  • Marathon Racers
  • Cintinental Topcontact II
  • Panaracer Pasela TG

Spaken

Twee filmpjes die je laten zien hoe je een fietsspaak vervangt:

Slag in je wiel? Door het gericht aanspannen van spaken kun je vaak het wiel weer recht krijgen: