Types en modellen

Bestaande fiets als vakantiefiets?

Grote kans dat je al een fiets hebt voor dagelijks gebruik. Vaak een stadshybride, misschien een toerfiets, of als je een sportief type bent misschien een racefiets. Het mooist zou natuurlijk zijn om deze fiets ook voor fietsvakanties te gebruiken. In de meeste gevallen raad ik dat af. Oké, in Vlaanderen, Nederland, Noord-Duitsland of Denemarken kom je een heel eind met een (aangepaste) toerfiets. Maar in gebieden met meer hoogteverschillen ga je problemen krijgen met het verzet. Het probleem zit ‘m daarbij niet in het aantal versnellingen, maar in het bereik. Het zwaarste verzet gebruik je eigenlijk nooit, en het lichtste verzet is meestal niet licht genoeg voor steile hellingen.

Bij het afdalen kun je met een ander risico te maken krijgen: trommelremmen en rollerbrakes kunnen heet worden. Veiliger zijn velgremmen.

Een mountainbike dan als vakantiefiets? Misschien. Ze hebben goede remmen, een heel licht verzet en veel bredere banden dan racefietsen. Een nadeel is de vering: wel comfortabel op onverharde paden, maar op geasfalteerde wegen zorgt die vering alleen maar voor overbodige verticale beweging. Uiteindelijk gaat dat ten koste van je trapenergie en ben je aan het eind van de dag eerder moe.

Auteur: Wessel Zweers

Liefhebber van wandelen, fietsen en kanovaren. Ervaren webmaster. Oprichter van Trek 11.