Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Als je van vlak water houdt, is Nederland een fantastisch kanoland. Wat dacht je van de Weeribben, Linge, Dommel, Biesbosch en Kromme Rijn?

  Vaargebieden

  • www.kanokaart.nl (handig overzicht van kanoroutes, verhuuradressen en kanowinkels)
  • www.kanoweb.nl/nederland
  • www.kanoroutes.nl (prachtige site van kano-enthousiasteling Johan, die zijn routes graag met je deelt; zeer informatief, compleet met verhuuradressen, kaartjes, gps-tracks, tips en foto’s)

  Rivieren met vaarbeperkingen

  Belangrijk: voor sommige rivieren geldt een vaarbeperking. Bijvoorbeeld omdat er veel beroepsvaart is of vanwege natuurbescherming. Meer info: www.kanoweb.nl/…/vaarbeperkingen-voor-kano-en-kajak.

  Tips voor een dagje kanoën

  Kromme Rijn bij Utrecht

  Kanoverhuur De Rijnstroom (www.rijnstroom.nl) in Utrecht brengt je naar Bunnik, Odijk of Wijk bij Duurstede. Daarvandaan peddel je stroomafwaarts langs koeien, kastelen en fruitboomgaarden richting Utrecht. Een populaire tocht die je vanwege de drukte het best op een doordeweekse dag kunt plannen.

  Kortenhoefse, Loosdrechtse of Vinkeveense Plassen vlak bij Hilversum

  Vooral de Kortenhoefse Plassen lenen zich uitstekend voor een kanotocht. Je vindt er veel kleine plassen, sloten, weilanden en rietvelden. Bij uitstek geschikt om per kano te verkennen. Natuurmonumenten heeft er een kanoroute van 9 km uitgezet. Of download deze brochure: Kanoroutes in Gooi- en Vechtstreek (pdf).

  Nationaal Park Weerribben-Wieden

  Een walhalla voor de kanovaarder! Smalle kreekjes, statige vaarten, veen bijzondere planten en vogels, gezellige dorpjes. Veel plassen en sloten zijn alleen toegankelijk met niet-gemotoriseerde boten. Goede startpunten – met kanoverhuurders – zijn Ossenzijl en Kalenberg. Helaas weten veel toeristen dit gebied te vinden. Als je voor de rust komt, ga dan vroeg op pad of kom op een doordeweekse dag.

  Nieuwkoopse Plassen

  Een wirwar van sloten en plassen, moeras en hoog riet. Een eldorado voor de kanoër!  Op zon- en feestdagen kan het er behoorlijk druk zijn. Kies liever een doordeweekse dag uit. Een goed startpunt is het parkeerplaatsje tegenover de kerk in Noorden (Simon van Capelweg) tegenover kanoverhuur Nikano (www.nikano.nl). Natuurmonumenten heeft twee kanoroutes uitgezet:

  Groningen

  Misschien denk je bij kanoën niet meteen aan Groningen. Daarom deze tip. Want je kunt er leuk varen over rustige vaarten, smalle sloten en langs rustieke dorpjes. Ik herinner me een kanoweekend bij Winsum en Warffum, waar we een paar dagen heerlijk hebben gepeddeld.

  Kanovaren op zee

  Omdat ik zelf geen ervaring heb met brandingvaren en kanoën op zee, laat ik dat buiten beschouwing. Heb jij daar wel ervaring mee? Hieronder kun je je tips en bevindingen delen.