Sietske de Vet

Smaakt kanoën in Nederland naar meer? Verken het water dan eens over de grens.

De meeste mensen die met de kano op vakantie gaan, kamperen. Zo ben je vrij om te overnachten waar je zelf wil. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn veel campings langs het water te vinden. Maar in Zweden ben je meestal aangewezen op wildkamperen. Dat vergt een goede voorbereiding. Denk na over de logistiek: hoe kom je terug bij het beginpunt, waar kun je inkopen doen, voor hoeveel dagen neem je eten en drinken mee, enzovoorts.

Ga je voor het eerst een trektocht maken? Praat dan met ervaren kanoërs over hun ervaringen. Als je lid bent van een kanovereniging, kun je eerst een keer meegaan met een tocht die de vereniging organiseert. Je zult ongetwijfeld veel leren van andere, ervaren leden.

Aanbieders van kanovakanties

Zie je op tegen alle rompslomp van een boot huren of vervoeren en een geschikt gebied zoeken, kijk dan op de pagina Georganiseerde kanoreizen.

Nederland

Zie de pagina Dagtochten in Nederland.

België: Ardennen

De Ourthe, Salm en Lienne zijn zomaar een paar rivieren in België waar je goed kunt kanoën. En er zijn er meer! Vooral in de (na)zomer. Wees voorzichtig in het (vroege) voorjaar: dan is er een sterke stroming en staat het water hoog. Bovendien is het water nog koud. Ik heb met Pasen wel eens op de Ourthe gevaren en dat was hard werken: veel stroming, veel omgevallen bomen boven de rivier en … koud. Een helm, wetsuit en zwemvest zijn dan een must.

In de jaren ’90 was kanoën op de Ourthe een tijdlang verboden. Vooral vissers hadden last van hordes kanovaarders die gillend en joelend de rivier afzakten. Ze begonnen een voor hen succesvolle lobby tegen de kanovaart. Dankzij de Belgische kanobond is het nu weer mogelijk om op de Belgische rivieren te varen, weliswaar met strikte regels. De kanoverhuurder kan je uiteraard alles over vertellen. Ga je met je eigen boot de Ourthe op, verdiep je dan eerst in de eventuele vaarverboden. Informatie over de zogeheten ‘derogatie’ (regelgeving) vind je op wild-water.nl/…/derogatie.

Frankrijk: rivieren

Rivieren als de Dordogne, Ardèche en Tarn lenen zich goed voor een kanotocht. De temperatuur op en in het water is aangenaam, er zijn veel campings en kanoverhuurders. Helaas ben je daarom niet de enige op zo’n rivier. Dat was voor mij reden om er in september heen te gaan. Dan zijn de temperaturen nog aangenaam en is het er een stuk rustiger. Soms zelfs te rustig, want veel kanoverhuurders en campings waren de tweede helft van september al gesloten. Maar wildkamperen gaat heel goed langs de Dordogne. Kortom, een aanrader.

Zweden

Rustig varen over rimpelloze meren, uitgestrekte bossen en de nacht doorbrengen op een onbewoond eilandje. Een land voor rustzoekers die niet opzien tegen het peddelen op grote meren. Maar: het kan er koud en nat zijn. Je kunt de wind tegen hebben. En het is een dunbevolkt land, met weinig winkels. Neem dus voldoende eten en drinken mee en bereid je tocht goed voor.

Duitsland: Mecklenburg/Vorpommern

Op een afstand van 650 km vind je in Oost-Duitsland een walhalla voor kanoërs: de Mecklenburger Seeënplatte. Het ligt in voormalig Oost-Duitsland, tussen Hamburg en Berlijn. Met duizenden meren en meertjes, kanalen en riviertjes is dit het grootste merengebied van Centraal Europa. daar spelen de kanoverhuurders goed op in. Het huren van een boot is daar geen probleem. Meestal krijg je kaartjes en routes mee. Maar als je kiest voor een kanovakantie in Mecklenburg, bereid je je natuurlijk thuis al goed voor.