Landen

Landenoverzicht + reisaanbieders

Hieronder een overzicht met alle landen van Europa. Per land algemene tips, mooie gebieden en mogelijkheden om te wandelen en te fietsen, soms ook kanovaren en langlaufen. Ook overzichten van georganiseerde reizen, met nadruk op kleinschalige aanbieders.

Werk in uitvoering: deze landenpagina’s zijn in opbouw. Ben je zelf een landenspecialist en wil je graag je kennis delen, voor een schappelijke freelance vergoeding? Neem contact op met Trek 11!

Hoe kies je een bestemming?

De meeste reizigers kiezen hun bestemming op basis van mond-tot-mond-reclame, tijdschriften en mooie foto’s. Meestal voldoet de bestemming aan je verwachtingen; soms valt het tegen. Bij actieve vakanties in de natuur zijn tegenvallers nooit helemaal uit te sluiten, maar toch denk ik wel dat je veel verrassingen kunt vermijden door goed na te denken over wat voor jou belangrijk is.

Hoe is de gemiddelde temperatuur? Hoeveel uur schijnt de zon gemiddeld per dag? Neerslag: kent het land moessons of juist uitzonderlijk droge perioden?
Vakantiefolders laten alleen de mooiste kanten van een land zien. Reisgidsen geven doorgaans een veel gedetailleerder beeld van wat bepaalde delen van een land te bieden hebben. En wat zeggen andere reizigers ervan die al in dat land zijn geweest?
Gaat het om een westers land, of een land met weinig welvaart? Wat heeft het verder aan culturele en historische bezienswaardigheden? Wat is de volksaard: zijn de mensen gastvrij of schuw? Wat is de heersende religie? Brengt dat speciale kledingvoorschriften of andere maatregelen met zich mee?
Zijn er officiële langeafstandsroutes in het betreffende land? Kun je de routebeschrijvingen hier in Nederland of België aanschaffen? Zijn er andere gidsjes met kant-en-klare, al of niet gemarkeerde, routes? Hoe goed zijn de topografische kaarten in het land? Zijn ze nauwkeurig genoeg (schaal 1:25.000 of 1:50.000) om ermee te wandelen?
Hoe lang is het reizen naar de bestemming? Ben je afhankelijk van lokale, misschien minder frequente bus- of treinverbindingen? Voor milieubewuste reizigers: kun je er ook gemakkelijk komen zonder in het vliegtuig te stappen?
Hoe zijn de wegen en treinverbindingen? Zijn er dure tolwegen? Hoe vaak rijden treinen en bussen? Is hun dienstregeling via internet te raadplegen? Kun je je fiets meenemen?
Hoe staat het met accommodatie: zijn er voldoende hotels en andere overnachtingsmogelijkheden (pension, camping, berghut, lodge, guesthouse, bed & breakfast)? Zijn er voldoende winkels om boodschappen te kunnen doen, of is het noodzakelijk om zelf eten voor een aantal dagen mee te nemen?
Wat is het algemene prijspeil in het land van bestemming? Hoe duur zijn overnachtingen en maaltijden? Kun je er gemakkelijk geld pinnen?
Hoe is de kwaliteit van het drinkwater? Kun je uit bergbeekjes drinken, of is het noodzakelijk om een waterfilter aan te schaffen? Hoe hoog zijn de plaatsen die je wilt bezoeken? Brengt dat het risico van hoogteziekte met zich mee? Moet je worden ingeënt? Hoe lang moet dat voor vertrek gebeuren? Informeer bij je huisarts of de plaatselijke GG&GD!

Hoe kies je een type reis?

Na het kiezen van een bestemming komt de vraag: wat voor reis kies je? Boek je een georganiseerde vakantie of regel je alles zelf? Laat je al of niet je bagage vervoeren? Ga je alleen op pad, of met een groep?

Zelf op pad gaan is vrijwel altijd goedkoper en je hebt dan meer vrijheid. Een georganiseerde reis is vooral gemakkelijk, zowel qua planning vooraf als tijdens de reis zelf. Je betaalt dan natuurlijk meer, soms veel meer.
Een groepsreis is in sociaal opzicht altijd een beetje een gok. Als je het treft met je groepsgenoten, heb je een extra leuke vakantie en hou je er misschien blijvende contacten aan over. Mijn ervaring is dat met name bij zware tochten zonder bagagevervoer een goed moreel binnen de groep van onschatbare waarde is. Vaak zie je ook dat er meer solidariteit is naarmate de deelnemers dichter bij hun fysieke grenzen aan zitten.

Ook de groepsgrootte speelt een rol. Bij meer dan 10 deelnemers vind je bijna altijd wel een gelijkgestemde. Bij kleinere groepen ben je veel meer op elkaar aangewezen. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het contact is diepgaander en de kans is groter dat dit tot blijvende vriendschappen leidt. Nadeel is dat één lastig individu in een kleine groep veel sneller de sfeer benadeelt dan in een grote groep.

Wie deze ‘sociale risico’s’ niet durft te nemen, kan beter voor een individuele reis kiezen. Bij de meeste reisaanbieders kun je ook individuele reizen voor twee of meer personen boeken. Dan kun je je eigen gezelschap meenemen.

Bij een rugzaktrekking draag je zelf je rugzak. Daar zitten niet alleen je kleren en andere persoonlijke benodigdheden in, maar soms ook een (deel van de) tent en eten voor enkele dagen.

Steeds meer wandel- en fietsreisorganisaties bieden aan je bagage te vervoeren tijdens het wandelen en fietsen. Dat is erg comfortabel, maar het kost natuurlijk ook wat extra.

Als je twijfel aan je conditie, dan kun je misschien het best kiezen voor dagwandelingen vanuit een vaste standplaats. Mocht je even geen zin hebben (het weer zit tegen, of je hebt last van blaren of zadelpijn), dan kun je altijd nog een dagje thuisblijven en dat ene boek gaan lezen waar je het hele jaar nog niet aan toegekomen was.

De zwaarte hangt van verschillende factoren af. Allereerst het landschap en klimaat: zijn er veel of weinig hoogteverschillen, hoe is de temperatuur?

Ook het type dagtochten (zie vorige punt) is belangrijk, met name bij wandelvakanties. Op huttentochten kun je het gewicht meestal wel beperkt houden tot pakweg 12 kilo, maar bij trektochten waar je ook een tent en eten moet meenemen loopt het gewicht al snel op tot 15 á 20 kilo. Wie een dergelijke last niet is gewend, loopt risico’s, vooral op een groepsreis.

De meeste reisorganisaties geven de zwaarte van hun wandelvakanties en fietsvakanties aan met sterren. Vaak gebruiken ze classificeringen met sterren (1 tot 4 of 5), maar let op: een reis met een zwaarte van 3 sterren bij reisorganisatie A kan qua zwaarte heel anders zijn dan een driesterrenreis bij reisorganisatie B. Bekijk vooral goed de website van de betreffende aanbieders.

Reisinformatie inwinnen

Voor bijna alle selectiecriteria hierboven heb je goede reisinformatie nodig. Hoe verzamel je die?

Een verkeersbureau is meer dan een loket voor brochures met alleen maar mooie plaatjes. Je kunt er vaak ook adreslijsten krijgen van hotels en campings, en andere praktische informatie. Verkeersbureaus vind je het snelst via Google: zoek op ‘tourist information’ in combinatie met het betreffende land (in het Engels of in de betreffende taal).
Hier vind je de meest gedegen informatie voor het kiezen van een bestemming. Het grootste assortiment vind je bij de gespecialiseerde reisboekhandels. Je kunt ze uiteraard ook online bestellen.
Alle reisbureaus hebben een kleurenbrochure met algemene informatie over hun reizen. Enkele bureaus geven daarnaast ook uitgebreide reisbeschrijvingen uit, die je meestal gratis kunt opvragen, of via hun website zijn te downloaden.

Verder organiseren sommige reisbureaus ook voorlichtingsbijeenkomsten, waar je vragen kunt stellen aan ervaren reisleid(st)ers. Ook ontmoet je hier toekomstige reisgenoten.

Reisverhalen geven je een schat aan informatie die je niet in brochures en gidsen vindt. En als je specifieke vragen hebt: bij de meeste reisverslagen op het web staat wel ergens het e-mailadres van de auteur vermeld.

Verder heeft Trek 11 een forum waar je al je vragen kunt stellen.

De belangrijkste beurs voor wandelaars en fietsers is de Fiets en Wandelbeurs (http://www.fietsenwandelbeurs.nl). Er zijn verschillende lezingen met dia’s. Er zijn ook stands voor bijna alle Europese landen, waar je vragen kunt stellen aan ervaren wandelaars. Andere interessante beurzen zijn de NKBV-bergsportdag en de Wereldfietsbeurs.

Auteur: Wessel Zweers

Liefhebber van wandelen, fietsen en kanovaren. Ervaren webmaster. Oprichter van Trek 11.