Reisaanbieders

Alle landen van Europa, met bij elk land: overzichten van georganiseerde wandelreizen, fietsreizen, kanoreizen en langlaufreizen. Bij een aantal landen ook uitgebreide landeninfo met persoonlijke tips.

Werk in uitvoering: deze landenpagina’s zijn in opbouw. Ben je zelf een landenspecialist en wil je graag je kennis delen, voorĀ een schappelijke freelance vergoeding? Neem contact op met Trek 11!

Hoe kies je een bestemming?

Hoe is de gemiddelde temperatuur? Hoeveel uur schijnt de zon gemiddeld per dag? Neerslag: kent het land moessons of juist uitzonderlijk droge perioden?
Vakantiefolders laten alleen de mooiste kanten van een land zien. Reisgidsen geven doorgaans een veel gedetailleerder beeld van wat bepaalde delen van een land te bieden hebben. En wat zeggen andere reizigers ervan die al in dat land zijn geweest?
Gaat het om een westers land, of een land met weinig welvaart? Wat heeft het verder aan culturele en historische bezienswaardigheden? Wat is de volksaard: zijn de mensen gastvrij of schuw? Wat is de heersende religie? Brengt dat speciale kledingvoorschriften of andere maatregelen met zich mee?
Zijn er officiƫle langeafstandsroutes in het betreffende land? Kun je de routebeschrijvingen hier in Nederland of Belgiƫ aanschaffen? Zijn er andere gidsjes met kant-en-klare, al of niet gemarkeerde, routes? Hoe goed zijn de topografische kaarten in het land? Zijn ze nauwkeurig genoeg (schaal 1:25.000 of 1:50.000) om ermee te wandelen?
Hoe lang is het reizen naar de bestemming? Ben je afhankelijk van lokale, misschien minder frequente bus- of treinverbindingen? Voor milieubewuste reizigers: kun je er ook gemakkelijk komen zonder in het vliegtuig te stappen?
Hoe zijn de wegen en treinverbindingen? Zijn er dure tolwegen? Hoe vaak rijden treinen en bussen? Is hun dienstregeling via internet te raadplegen? Kun je je fiets meenemen?
Hoe staat het met accommodatie: zijn er voldoende hotels en andere overnachtingsmogelijkheden (pension, camping, berghut, lodge, guesthouse, bed & breakfast)? Zijn er voldoende winkels om boodschappen te kunnen doen, of is het noodzakelijk om zelf eten voor een aantal dagen mee te nemen?
Wat is het algemene prijspeil in het land van bestemming? Hoe duur zijn overnachtingen en maaltijden? Kun je er gemakkelijk geld pinnen?
Hoe is de kwaliteit van het drinkwater? Kun je uit bergbeekjes drinken, of is het noodzakelijk om een waterfilter aan te schaffen? Hoe hoog zijn de plaatsen die je wilt bezoeken? Brengt dat het risico van hoogteziekte met zich mee? Moet je worden ingeƫnt? Hoe lang moet dat voor vertrek gebeuren? Informeer bij je huisarts of de plaatselijke GG&GD!

Hoe kies je een type reis?

Zelf op pad gaan is vrijwel altijdĀ goedkoper en je hebt dan meer vrijheid. Een georganiseerde reis is vooral gemakkelijk, zowel qua planning vooraf als tijdens de reis zelf. Je betaalt dan natuurlijk meer, soms veel meer.
Een groepsreis isĀ in sociaal opzicht altijd een beetje eenĀ gok. Als jeĀ het treft met jeĀ groepsgenoten, heb je een extra leuke vakantie en hou je er misschien blijvende contacten aan over. Mijn ervaring is dat met name bij zware tochtenĀ zonder bagagevervoer een goed moreel binnen de groep van onschatbare waarde is.Ā Vaak zie je ook datĀ er meer solidariteit is naarmate de deelnemers dichter bijĀ hun fysieke grenzen aan zitten.

Ook de groepsgrootte speelt een rol. Bij meer dan 10 deelnemers vind je bijna altijd wel een gelijkgestemde. Bij kleinere groepen ben je veel meer op elkaar aangewezen. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het contact is diepgaander en de kans is groter dat dit tot blijvende vriendschappen leidt. Nadeel is dat Ć©Ć©n lastig individu in een kleine groep veel sneller de sfeer benadeelt dan in een grote groep.

Wie deze ‘sociale risico’s’ niet durft te nemen, kan beter voor een individuele reis kiezen. Bij de meeste reisaanbieders kun je ook individuele reizen voor twee of meer personen boeken. Dan kun je je eigen gezelschap meenemen.

Bij een rugzaktrekking draag je zelf je rugzak. Daar zitten niet alleen je kleren en andere persoonlijke benodigdheden in, maar soms ook een (deel van de) tent en eten voor enkele dagen.

Steeds meer wandel- en fietsreisorganisaties bieden aan je bagage te vervoeren tijdens het wandelen en fietsen. Dat is erg comfortabel, maar het kost natuurlijk ook wat extra.

Als je twijfel aan jeĀ conditie, dan kun je misschien het best kiezen voor dagwandelingen vanuit een vaste standplaats. Mocht je even geen zin hebben (het weer zit tegen, of je hebt last vanĀ blarenĀ of zadelpijn),Ā danĀ kun je altijd nog een dagje thuisblijven en dat ene boek gaan lezen waar je het hele jaar nog niet aan toegekomen was.

De zwaarte hangt van verschillende factoren af. Allereerst het landschap en klimaat: zijn er veel of weinig hoogteverschillen, hoe is de temperatuur?

Ook het type dagtochtenĀ (zie vorige punt) is belangrijk, met name bij wandelvakanties. Op huttentochten kun je het gewicht meestal wel beperkt houden tot pakweg 12 kilo, maar bij trektochten waar je ook een tent en eten moet meenemen loopt het gewicht al snel op tot 15 Ć” 20 kilo. Wie een dergelijke last niet is gewend, loopt risico’s, vooral op een groepsreis.

De meeste reisorganisaties geven de zwaarte van hun wandelvakanties en fietsvakanties aan met sterren. Vaak gebruiken ze classificeringen met sterren (1 tot 4 of 5), maar let op: een reis met een zwaarte van 3 sterren bij reisorganisatie A kan qua zwaarte heel anders zijn dan een driesterrenreis bij reisorganisatie B. Bekijk vooral goed de website van de betreffende aanbieders.

Reisinformatie inwinnen

Een verkeersbureau is meer dan een loket voor brochures met alleen maar mooie plaatjes. Je kunt er vaak ook adreslijsten krijgen van hotels en campings, en andere praktische informatie. Verkeersbureaus vind je het snelstĀ via Google: zoek op ‘tourist information’ in combinatie met het betreffende land (in het Engels of in de betreffende taal).
Hier vind je de meest gedegen informatie voor het kiezen van een bestemming. Het grootste assortiment vind je bij de gespecialiseerde reisboekhandels. Je kunt ze uiteraard ook online bestellen.
Alle reisbureaus hebben een kleurenbrochure met algemene informatie over hun reizen. Enkele bureaus geven daarnaast ook uitgebreide reisbeschrijvingen uit, die je meestal gratis kunt opvragen, of via hun website zijn te downloaden.

Verder organiserenĀ sommigeĀ reisbureaus ook voorlichtingsbijeenkomsten, waar je vragen kunt stellen aan ervaren reisleid(st)ers. Ook ontmoet je hier toekomstige reisgenoten.

Reisverhalen geven je een schat aan informatie die je niet in brochures en gidsen vindt. En als je specifieke vragen hebt: bij de meeste reisverslagenĀ op het webĀ staat wel ergens het e-mailadres van de auteur vermeld.

Verder heeftĀ Trek 11 eenĀ forumĀ waar je al je vragen kunt stellen.

De belangrijkste beurs voor wandelaars en fietsersĀ is de Fiets en Wandelbeurs (http://www.fietsenwandelbeurs.nl). Er zijn verschillende lezingen met dia’s. Er zijn ook stands voor bijna alle Europese landen, waar je vragen kunt stellen aan ervaren wandelaars. Andere interessante beurzen zijn de NKBV-bergsportdag en de Wereldfietsbeurs.