Latest posts by Margit Sarbogardi en Robert Declerck (see all)

    Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (www.rlh.be), het meest zuidelijke deel van de provincie, is een prachtige, licht glooiende regio met veel fruitgaarden, indrukwekkende vierkantshoeven, kleine dorpjes, prachtige kastelen, holle wegen, ruimte voor landbouw en veel lekkere streekproducten. Men ontwikkelde er al zeven wandelgebieden met bewegwijzering en duidelijke folders. Drie bijkomende wandelgebieden zijn in ontwikkeling.

    Regionaal Landschap Kempen en Maasland (www.rlkm.be), in het centrum en het oosten, telt méér dan 700 kilometer bewegwijzerde wandelroutes, verspreid over drie regio’s, met kaarten in handige wandelboxen. De Hoge Kempen (5000 ha groot) is het eerste Nationaal Park van Vlaanderen. Prima ontvangst en informatie krijgen wandelaars aan de ‘toegangspoorten’ in As, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. Zelfs een langeafstandswandeling (72 km) is hier mogelijk. Het grensoverschrijdende Kempen-Broek is overwegend vochtig, wat leidt tot een aparte, rijke natuur. In de Maasvallei wandel je heerlijk door uiterwaarden en langs oude rivierarmen, oeverwallen en grindbanken.

    Regionaal Landschap Lage Kempen (www.rllk.be) biedt bewegwijzerde wandelingen door uitgestrekte naaldbossen, langs meer dan duizend vijvers, over zanderige vlaktes en heidegebieden en door vruchtbare beekvalleien. Talrijke zeer informatieve kaarten (in een stevige doos) dragen bij tot verhoogd wandelplezier langs ‘trage wegen’ en volop in de natuur.