Wandelen in België

Liefhebbers van korte wandelafstanden vinden vele honderden bewegwijzerde routes, wandelnetwerken groeien, lange afstandswandelaars komen goed aan hun trekken en daarnaast zijn er in België wekelijks tientallen georganiseerde wandeltochten, soms met enkele tientallen deelnemers maar vaak ook met duizenden enthousiaste stappers. De informatie hierna wil bijdragen tot je wandelplezier in België.

Georganiseerde wandeltochten

De belangrijkste overkoepelende wandelfederatie is Aktivia (www.aktivia.be). Op hun webstek worden de eigen wandeltochten vermeld (vooral in Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen). Interessanter is hun jaarlijkse uitgave Marching, een gedegen wandelkalender met duizenden georganiseerde wandeltochten in heel België.

De site www.wandelenarco.be biedt, naast een grote hoeveelheid wandelinformatie, maandelijks een gevarieerde wandelagenda met meer dan honderd activiteiten.

Een aantal organisaties, waarvan wandelen niet de hoofdactiviteit is, hebben toch een ruim pakket aan georganiseerde wandelingen op hun programma:

Grote Routepaden (www.groteroutepaden.be en www.grsentiers.org) ontwerpt en bewegwijzert wandel- en fietspaden over lange afstanden (in Vlaanderen drieduizend kilometer). Je kunt er ook terecht voor georganiseerde wandelingen en wandelarrangementen.