Wandelen in de Eifel is voor de beginnende wandelaar goed te doen. Je moet wel wat hoogteverschillen overwinnen, maar lang zijn deze beklimmingen en afdalingen niet. De paden zijn over het algemeen prima, met hier en daar en wat ruiger stukje. Normale wandelschoenen zijn dan ook voldoende. Hier geef ik je wat suggesties voor dagwandelingen en meerdaagse wandeltochten.

Eifeltouren: 23 dagtochten in het NaturWanderpark DeLux

In de natuurparken S√ľdeifel, Our, Nordeifel en het Duits-Luxemburgse Natuurpark zijn 23 dagtochten uitgezet. Alle routes voldoen aan de strenge criteria van het Deutsche Wanderinstitut en mogen zich ‘Premiumweg’ noemen. De Eifeltouren zijn tussen de 12 en 30 km¬†lang. Op sommige routes laat de natuur zich van haar ruige kant zien: donkere bossen, diepe dalen, geheimzinnige ravijnen en grillige rotsformaties. Op andere routes is ze eerder lieflijk, met klaterende bergbeekjes, bloeiende weides en uitgestrekte hopvelden.

Klinkende namen zoals Eifelgold-Route, Schluchtenpfad of Kylltaler Buntsandsteinroute spreken tot de verbeelding.
De naam Eifelgold komt van de goudgele gloed van honderden bremstruiken in het beschermde natuurgebied Ginsterheiden. Sommige wandelingen zijn een reis terug in de tijd.
Het Bach-Pfad voert over oude mijnbouwpaden, de Buntsandsteinroute komt langs voormalige steengroeves en op de Neuer-Burg-Weg rondom de burcht Neuerburg zijn overal sporen uit de middeleeuwen te vinden.
Het Moore-Pfad Schneifel loopt deels over een knuppelpad om zo de typische flora en fauna van het veen te beschermen. Grandioze uitzichten biedt de uitdagende tocht Wallfährte Weidingen. Hoogtepunten onderweg zijn de bedevaartkerk in Weidingen en het op een rots gelegen kapelletje van Fischbach.
Op de Felsenweg 5 wordt de wandelaar verrast door het geraas van de Irreler watervallen, die zich over een lengte van 140 m¬†een weg banen tussen de imposante rotsen. Langs deze route liggen ook uitgestrekte hopvelden en de Katzenkopf-bunker met het Westwall-Museum ‚Äď het contrast had niet groter kunnen zijn.
De Felsenweg 6 loopt door het grillige rotsachtige landschap van de Teufelsschlucht. Een bezoek aan het infocentrum van het Naturpark Teufelsschlucht met zijn veelzijdig activiteitenprogramma mag niet ontbreken.

Meer over wandelen in het Naturpark DeLux: www.naturwanderpark.eu.

De Vulkaaneifel-paden

Ontdek de schoonheid van het oude vulkaan- en marenlandschap in de Vulkaaneifel. De 14 Vulkaaneifelpaden zijn partnerwegen van de Eifelsteig (zie verderop). Het landschap van de Vulkaaneifel wordt gekenmerkt door slapende vulkanen, die duidelijk zichtbaar zijn door de karakteristieke vorm van de vulkaanmeren en de kegelvormige heuvels. Onderweg schilderachtige stadjes en imponerende vergezichten. In combinatie met de Eifelsteig kun je meerdaagse wandeltochten samenstellen. Een paar willekeurige voorbeelden:

Op het Gerolsteiner Keltenpad (6,9 km) wandel je door de eeuwenoude geschiedenis. De vulkaanuitbarstingen van weleer zijn ook nu nog herkenbaar in het landschap. De inspanning om de top van de 506 m hoge Heiligenstein te bereiken, wordt beloond met een schitterend gezicht op het imposante kasteel de Kasselburg. De route is ook voor avontuurlijke kinderen geschikt.

Water is de vaste begeleider van het Maare & Thermenpad (33 km). De 2-daagse wandeltocht begint in het kuuroord Bad Bertrich, waar water van 32¬įC uit de unieke zoutbron omhoog borrelt. Steile rotswanden worden afgewisseld door frisgroene weides en bieden een gevarieerde wandelbeleving. Na de ňąbeklimmingňą van de Palmberg word je beloond met een prachtig uitzicht. De tocht gaat verder langs rotswanden, kabbelende beekjes en door een dicht eiken- en beukenbos. De tweede etappe voert door het romantische dal van de Ue√übach. Vanaf de kasteelru√Įne is het 10.000 jaar oude kratermeer van Ulmen goed te zien.

Traumpfade: 26 wandelingen om weg te dromen

In de driehoek tussen Rijn, Eifel en Moezel liggen 26 rondwandelingen van een halve of hele dag. De wandelroutes zijn tussen de 7 en 16 km lang.
De 11,7 km lange wandeling Pyrmonter Felsensteig is een van de ‚ÄėTraumpfade‚Äô in de Eifel. De rondwandeling start bij de watermolen van Pyrmont met direct ernaast de idyllische waterval. Avontuurlijke paden en grillige rotsformaties worden afgewisseld met weidse velden en prachtige uitzichten. Het hoogtepunt onderweg is de middeleeuwse burcht Pyrmont. De route is in 2015 door de lezers van het Duitse Wandermagazi‚Äô uitgekozen tot mooiste wandelroute van Duitsland in de categorie dagtochten.

Wandelpadennetwerk

De Eifel kent een uitgebreid netwerk van wandelpaden, bestaande uit Hauptwanderwege (lange-afstandwandelpaden), regionale en lokale wandelpaden. Er zijn dertien Hauptwanderwege, een deel van noord naar zuid (1 t/m 6) en de rest van west naar oost (10 t/m 16). Deze vari√ęren in lengte van pakweg 70 tot 200 km. Daarnaast zijn er enkele Regionalwege. Hierbij gaat het eveneens om meerdaagse wandelroutes.

Driedaagse wandelroute: Eifelleiter

Ideaal voor een lang weekend: in het voorjaar van 2015 is de Eifelleiter geopend, een nieuwe wandelroute van het Rijndal via het vulkanische Brohltal en de Hohe Acht naar het schilderachtige Adenau. De nieuwe wandelroute is 55 km lang en bestaat uit 3 etappes:

  • Bad Breisig –¬†Niederzissen (16 km)
  • Niederzissen –¬†Spessart/Kempenich (17 km)
  • Spessart – Hohe Acht – Adenau (22 km)

Het aardige is dat de drie etappes van de Eifelleiter drie verschillende landschappen laten zien. Er zijn behoorlijke hoogteverschillen: van 70 m op de eerste dag naar 747 m (de Hohe Acht is het hoogste punt van de Eifel) op de derde dag. Het klimmen wordt beloond met het uitzicht vanaf de Kaiser-Wilhelm-Turm.

Beginpunt (Bad Breisig)¬†is per trein bereikbaar (2x per uur Bonn, Koblenz, Keulen).¬†Eindpunt Adenau heeft een busverbinding met Ahrbr√ľck (treinstation).

Meerdaagse wandelroute: Eifelsteig

Voor wandelaars die meer tijd hebben dan een weekend: de Eifelsteig is 313 km lang en loopt van Aken naar Trier, dus zeg maar noord-zuid. De wandelroute in zijn huidige vorm is geopend in 2009 (al gaat de voorgeschiedenis veel verder terug) en is al vrij snel uitgegroeid tot een van de wandeltoppers van heel Duitsland.

De Eifelsteig loopt voor meer dan 80% over onverharde paden en is onderverdeeld in 15 etappes van 14 tot 29 km, waarvan de meeste etappes tussen 18 en 25 km. Dat lijkt heel goed te doen, maar vergeet niet dat er ook nog stijgingen en dalingen bij zitten. De route loopt o.a. via Monschau, Nationaal Park Eifel, Blankenheim, Gerolstein, Daun, Manderscheid en Himmerod. Deze indeling is gemaakt met het oog op accommodaties en horeca, maar uiteraard kun je ook je eigen indeling maken. Je kunt ook kant-en-klare Eifelsteig-wandelarrangementen boeken.

Een offici√ęle Eifelsteig-wandelgids is er niet, maar er zijn¬†wel een handjevol Duitstalige gidsen verkrijgbaar die de route van begin tot eind bestrijken. De Eifelverein heeft een topografische kaart 1:50.000 met daarop de hele Eifelsteig, waarop ook de Hauptwanderwege zijn ingetekend. Verkrijgbaar bij reisboekhandels en¬†ook onderweg bij lokale boekhandels.

De Eifelsteig is verder ook gemarkeerd. Ga er maar vanuit dat de bewegwijzering dik in orde is, want de Eifelsteig heeft het offici√ęle keurkerk¬†Premiumwanderweg. De tweede etappe loopt overigens 8 km door Belgi√ę; daar zijn de markeringen afwijkend.

Interactieve wandelkaart

Gemakkelijk je eigen wandelroute in de Eifel plannen met de interactieve wandelkaart. Bekijk het verloop van wandelpaden op de kaart van de Eifel. Inclusief informatie over hoogteverschillen en aansluitingen op het openbaar vervoer en GPS-coördinaten.

Wandelvriendelijke accommodatie

De Deutscher Wanderverband verleent wandelvriendelijke hotels het keurmerk ňąWanderfreundliche Gastgeberňą. Hier kunnen wandelaars bijvoorbeeld¬†ook √©√©n nacht overnachten en kan bagagevervoer worden geregeld.

Wandelmagazine

Eifel Tourismus geeft elk jaar het Nederlandstalige Wandelmagazine uit. Beschrijvingen van alle routes, arrangementen en wetenswaardigheden.

 

(c) achtergrondfoto’s: GesundLandVulkaneifel, Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH (Dominik Ketz), NaturparkSuedeifel (Charly Schleder)

Latest posts by Wessel Zweers (see all)