Sietske de Vet

Specialist in fiets- en wandelroutes, tekst en redactie. Kano-expert.
Sietske de Vet

Latest posts by Sietske de Vet (see all)

    Midden in Frankrijk ligt een dunbevolkte streek. De sfeer is er anders dan in de rest van Frankrijk. Rust en ruimte zijn hier de sleutelwoorden. Het kan er koud zijn, stormen en regenen. Toen ik er hartje zomer wandelde, was het maar 3 graden boven nul. Een paar dagen later reden we naar de Dordogne, dat er niet ver vandaan ligt. Daar was het aangenaam warm! Maar natuurlijk kun je in de Auvergne ook mooi weer hebben.

    De natuur maakt indruk. Heuvels en bergen reiken er tot zo’n 1800 meter. Ze worden afgewisseld door meren, rivieren en eenzame dorpjes.

    De Auvergne ā€“ met hoofdstad Clermont-Ferrand ā€“ bestaat uit een oud vulkanisch landschap. De 80 ‘slapende’ vulkanen zijn al 9000 jaar niet meer actief. De hellingen zijn inmiddels flink begroeid en de vulkanen zijn moeilijk te herkennen. Maar als je goed kijkt, ontdek je nog sporen van het vulkanisme. Zoals de mooie ronde kratermeertjes.

    Het gebied kent een dicht netwerk van wandelpaden. Houd rekening met flinke hoogteverschillen, steile hellingen en diepe ravijnen. De GR4, die deel uitmaakt van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, loopt dwars door de Auvergne heen.

    De fietser vindt in deze streek veel rustige weggetjes met weinig verkeer. Houd wel rekening met flinke klimmetjes.