Bretagne

Als je plannen hebt om naar Bretagne te gaan, schrik je wellicht van de afstand. Van Utrecht naar Brest, de uiterste westpunt, is het zo’n 1000 km rijden.

De meeste mensen gaan naar Bretagne vanwege de ruige rotskust, de stranden en de gezellige havenplaatsjes. De kustlijn van Bretagne is maar liefst 1200 km lang! De verschillen tussen eb en vloed zijn groot; hoogwater komt bovendien snel opzetten. Handig om te weten als je op een eenzaam rotsstrandje zit…

Veel toeristen komen overigens niet verder dan de kust, terwijl het binnenland ook veel te bieden heeft: bossen, rivieren en heuvels. Maar ook oude steden, kerken, molens en boerderijen.

Ook wandelaars komen vaak voor de grillige kustlijn en de bizarre rotsformaties. De GR 34, de Sentier des Dounaiers, loopt langs de hele kust en is een populaire route. Het viel mij wel tegen dat je vanwege privébezit niet altijd langs de kust kunt lopen. Je wordt regelmatig ‘om de tuin geleid’. Ik vond het minder toeristische binnenland ook aantrekkelijk. Dankzij de geringe hoogteverschillen is het geen zwaar terrein.

Ook fietsers hoeven niet veel te klimmen. Er lopen verschillende fietsroutes door Bretagne. De wegen in het binnenland zijn veel rustiger dan die langs de kust.

Auteur: Sietske de Vet

Specialist in fiets- en wandelroutes, tekst en redactie.