Drôme

De Drôme is op en top Frankrijk: zon, warmte, croissants, kaas, wijn, terrasjes en oude mannetjes die jeu-de-boulen op het dorpsplein. Deze streek, met hoofdstad Valence, ligt in de regio Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk. Alleen de Provence ligt zuidelijker.

Lavendel, olijfbomen en wijngaarden

De streek dankt haar naam aan de rivier de Drôme, een zijrivier van de Rhône. Het gebied staat bekend om de prachtige lavendelvelden, de olijfboomgaarden en de wijngaarden. Dankzij een zuidelijke ligging zijn de temperaturen er van het vroege voorjaar tot in het late najaar aangenaam. ’s Zomers kan het behoorlijk warm zijn. Maar de bossen geven verkoeling. De hoogste berg reikt tot 2456 meter (de Rocher).

Wandelen

Een uitgebreid netwerk van wandelpaden voert je door de bergen, langs de lavendelvelden en door de dorpjes. Wandelen in de Drôme betekent wandelen in een afwisselend landschap. Soms waan je je in de Franse Alpen, dan weer doet de mediterrane sfeer meer aan de Provence denken. Het zit er precies tussenin.

Fietsen

Ook voor fietsers is de Drôme een aantrekkelijk gebied. De hoogteverschillen kunnen fors zijn. Daardoor zijn de meeste routes vrij zwaar. Wie het rustiger aan wil doen, volgt de rivier de Drôme stroomafwaarts.

Auteur: Sietske de Vet

Specialist in fiets- en wandelroutes, tekst en redactie.