Sietske de Vet

Specialist in fiets- en wandelroutes, tekst en redactie. Kano-expert.
Sietske de Vet

Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  In het zuiden van Frankrijk, tegen de grens met Spanje, liggen de Pyreneeën. Met de auto is het zo’n 1300 km rijden, afhankelijk van de plek waar je precies heen gaat. Hemelsbreed, van de Atlantische Oceaan tot aan de Middellandse Zee, is het gebied ongeveer 500 km. Wil je het gebergte te voet of per fiets doorkruisen, tel er dan de nodige kilometers bij op.

  In de Pyreneeën vind je bergen, meren, bossen, dorpen. Het is er heerlijk groen. Helaas kan het in het Franse deel ook flink regenen. De zuidzijde, de Spaanse Pyreneeën, is zonniger, droger en kaler. Daar liggen ook Parc National Ordessa en Parc National Aigues Tortes.

  Nationaal park

  Het enige park in de Franse Pyreneeën is Parc National Pyrenées Occidental. Het is een smalle strook in het westen, op de grens met Spanje.

  Bergwandelen

  Wie de randen van de Pyreneeën opzoekt, loopt of fietst door een minder hoog en steil gebergte. De fanatieke bergwandelaar kiest juist voor het ruigere berglandschap met toppen rond de 3000 meter. Er is een uitgebreid netwerk van paden en er bestaan diverse langeafstandsroutes. De GR10 loopt door het Franse, de GR11 door het Spaanse deel. Daarnaast heb je de Haute Randonnée Pyrénéenne (HRP), een zeer lange en pittige tocht.

  Fietsen

  Fietsen in de Pyreneeën is vooral weggelegd voor wie de hoge en steile bergen als een uitdaging ziet. De wegen zijn er over het algemeen minder druk dan in de Franse Alpen. Menig fietser droomt ervan om de Col du Tourmalet, bekend van de Tour de France, te bedwingen. Vooral de laatste kilometers van deze bergreus zijn erg steil. Ook de coast to coast-route is populair. Fanatiekelingen kiezen voor de trajecten die de Tour de France volgt, maar uiteraard kun je ook andere keuzes maken.