Hautes Alpes

In het zuidoosten van Frankrijk, tegen de Italiaanse grens, liggen de Hautes-Alpes. Met toppen van ruim 4000 meter zijn het echte ‘hautes’ alpen. Hier ligt het bekende Parc National des Ecrins, het Parc National du Mercantour en het Parc Naturel Régional du Queras.

De hoge bergen en het milde klimaat met veel zonuren maken de Hautes Alpes tot een populaire vakantiebestemming. Wie niet wil bergwandelen, fietsen, kanoën of skiën kan natuurlijk ook oude plaatsjes bezoeken als Briancon, Guillestre of de hoofdstad Gap.

Op veel plekken heeft het skitoerisme geleid tot de bouw van skiliften en grote betonblokken waarin hotels of appartementen gehuisvest zijn. Maar er bestaan ook nog oude, slaperige dorpjes.

Wandelroutes en fietsroutes

Er is een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsroutes. Maar let op: de hoogteverschillen zijn groot, de berghellingen steil. De brandende zon maakt het extra zwaar. Al wandelend kom je gletsjers, steile rotswanden en puinhellingen tegen. Ook voor fietsers is het flink afzien met steile wegen en hoge bergpassen. De bekende Alpe d’Huez van Tour de France en Alp d’HuZes is voor velen de ultieme uitdaging.

Mont Blanc

Tegen de grens met Zwitserland en Italië ligt de Mont Blanc (4810 m). De beklimming van deze hoge top is zwaar. Als je ambities hebt, huur dan een ervaren berggids in die met je meegaat.

Auteur: Sietske de Vet

Specialist in fiets- en wandelroutes, tekst en redactie.