Wandelmogelijkheden

Wandelroutes Frankrijk

In Frankrijk kun je eindeloos veel tochten maken. De Franse wandelinfrastructuur met de bekende Grande Randonnées (GR’s) is onder alle wandelaars een begrip. Het Franse netwerk telt bijna 200.000 km wandelpaden (anno 2015).

Het wordt beheerd door de FFRP, voluit de Féderation Française de la Randonnée Pédestre. De FFRP geeft een paar honderd topogidsen uit, met routebeschrijvingen van en praktische informatie over de GR- en GRP-paden. Bijna alle gidsen zijn Franstalig. Je kunt ze kopen of bestellen bij de meeste reisboekhandels. Meer informatie: www.ffrandonnee.fr.

Bij de Franse langeafstandsroutes heb je vier categorieën:

Een Grande Randonnée loopt van A naar B en beslaat meestal een flinke afstand. Het is min of meer de voorloper van onze LAW. De eerste GR dateert van 1957: de GR1. Elke GR is wit-rood gemarkeerd en de meeste routes zijn voorzien van een gidsje met routebeschrijving.
www.gr-infos.com

De populairste route is de GR5, maar ook de GR20 en de Tour du Mont Blanc trekken veel wandelaars aan. Op IGN-kaart 903 staan alle GR’s ingetekend.

De GR de Pays (GRP) is een geel-rood gemarkeerde regionale wandelroute. De route is streekgebonden, net als de Streekpaden in Nederland. Soms gaat de route van A naar B, maar vaker zijn het wandellussen die je met elkaar kunt combineren.
De Petite Randonnée (PR) staat voor een route die je op 1 dag kunt afleggen. Begin en eind is meestal in een dorp. De PR is geel-wit gemarkeerd.
Een gezinswandeling, een nieuwe categorie die in 2002 is gelanceerd. Het gaat om speelse ontdekkingstochten van 1 tot 3 uur lopen.

Aparte vermelding verdient de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die voor een groot deel door Frankrijk loopt.

Wandelkaarten Frankrijk

Het IGN (Institut Géographique National, de Franse topografische dienst) geeft uitstekende topokaarten uit met verschillende schalen. Zowel geschikt voor fietsers als wandelaars. De kaarten kun je online bestellen op www.ign.fr. Ze worden meestal binnen een week geleverd, ook in Nederland. Je kunt ze natuurlijk ook ter plaatse in Frankrijk kopen.

  • Een belangrijke kaart voor GR-wandelaars is de al eerder genoemde IGN 903, een overzicht van heel Frankrijk (schaal 1:1.000.000) waar alle Franse GR-paden op staan. De belangrijke GR’s vind je ook op sommige autokaarten – handig voor het plannen van meerdaagse tochten. Natuurlijk geven deze kaarten alleen globale overzichten, voor het wandelen heb je gedetailleerde kaarten en een topogids nodig.
  • Van sommige nationale en regionale parken zijn speciale wandelkaarten beschikbaar waarop de wandelpaden zijn ingetekend. Voor zowel dagwandelingen als meerdaagse tochten zijn ze zeer geschikt. Lokaal verkrijgbaar bij een bezoekerscentrum, VVV of de betere boekhandel.
  • Zoals eerder gezegd heeft het IGN (Institut Géographique National) zeer gedetailleerde kaarten die voorzien zijn topografische en toeristische informatie. De TOP25-kaarten (schaal 1:25.000) zijn uitgebracht voor toeristische streken als Vogezen, Alpen en Provence. De TOP25 Série Bleue (schaal 1:25.000) beslaat de rest van Frankrijk. De toeristische informatie (campings, kanoverhuur , enzovoorts) is op deze serie niet weergegeven.
  • Carte de Randonnée heeft een serie kaarten uitgebracht met een schaal van 1:50.0000. Ze bestaan voor streken als de Ecrins en de Vanoise. Deze topografische kaarten zijn voorzien van ingetekende wandelroutes en toeristische informatie als campings en hotels.

Wandelgidsen Frankrijk

Neem naast een wandelgids altijd een goede kaart mee. De kaartjes in de wandelgidsen beperken zich alleen tot de routes. Als je van de route afwijkt, wandel je van het kaartje af.
Er bestaat een groot aantal wandelgidsen van verschillende streken. Ik noem er een paar.

  • Rother heeft van veel streken een wandelgidsje uitgebracht. Een goede gids met een groot aantal dagtochten. De zwaarte is weergegeven in blauw, rood en zwart. Met praktische informatie en (beperkt) kaartmateriaal.
  • Daarnaast bestaan er veel andere wandelgidsen in het Nederlands (ANWB), Engels (Cicerone Press) en uiteraard in het Frans.

Auteur: Sietske de Vet

Specialist in fiets- en wandelroutes, tekst en redactie.