Engeland, Wales en Schotland

Wandelen zit in de Britse genen. Als je het Britse landschap kent, snap je ook meteen waarom: de lieflijke heuvels, de schat aan historische bezienswaardigheden, de pubs, de talloze Bed & Breakfasts. De unieke right to roam maakt de mogelijkheden om rond te struinen vrijwel eindeloos. Alleen in Schotland wordt het echt ruig, maar Wales en Engeland zijn minstens zo spannend. De Britse countryside biedt een eindeloze variatie aan landschappen – van de klifrotsen in Cornwall tot de Schotse Hooglanden.

En fietsen? Ja, er zijn weinig fietspaden. Ja, aan de linkerkant van de weg fietsen is even wennen. Ja, juist de rustigste weggetjes zijn vaak het steilst. Maar de laatste twee decennia is hard gewerkt aan een groeiend fietsnetwerk met mooie fietsroutes. Je moet soms even doortrappen, maar de beloning is groot: ik denk dat weinig Europese landen je als fietser zoveel variatie bieden. Overnachtingsmogelijkheden zijn ruimschoots voorhanden en ook voor niet-kampeerders betaalbaar.

Wat te zien?

Wandelen & fietsen

Georganiseerde reizen

En Noord-Ierland?

Staatkundig is er verschil tussen Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) en het Verenigd Koninkrijk. Dat laatste omvat namelijk ook Noord-Ierland en diverse overzeese gebieden. Op deze landenpagina beperk ik me voor het gemak tot Groot-Brittannië, want dat is geografisch één eiland. Noord-Ierland heeft geografisch en cultureel alle trekken van Ierland, dus kijk aldaar voor meer info over wandelen en fietsen.

Latest posts by Wessel Zweers (see all)